GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u svibnju usporila na 3,3%

Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 11:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, u prosjeku za 3,3 posto, dok su u odnosu na travanj u prosjeku više za 0,1 posto. Tako je druga procjena potvrdila podatke iz prve, koju je DZS objavio krajem svibnja.

Nakon višemjesečnog postupnog pada, u ožujku ove godine inflacija je stagnirala na 4,1 posto na godišnjoj razini. No, od travnja, kada je pala na 3,7 posto, inflacija je ponovno u silaznoj putanji.

U svibnju je skliznula na najnižu razinu od rujna 2021. godine, kada je također iznosila 3,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle cijene u restoranima i hotelima, za 10,7 posto, a prate ih cijene prijevoza s rastom od 5,9 posto.

Cijene alkoholnih pića i duhana, kao i u obrazovanju, porasle su za 5,4 posto, dok su cijene u sektoru zdravlja porasle za 5,3 posto.

Cijene rekreacije i kulture ojačale su na godišnjoj razini za 3,8 posto, komunikacija za 3,2 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 2,8 posto, a pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 2,4 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, u svibnju najviše porasle cijene u restoranima i hotelima, za 1,1 posto, dok su cijene pokućstva, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva ojačale za 0,5 posto, odjeće i obuće za 0,3 posto, a hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića, kao i duhana 0,2 posto.

S druge strane, cijene prijevoza pale su na mjesečnoj razini za 0,7 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,4 posto.

Inflacija prema HICP-u skliznula na 4,3 posto

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji je nedavno objavio Eurostat, procijenjena godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u svibnju je skliznula na 4,3 posto, sa 4,7 posto mjesec dana prije.

To je druga najviša stopa inflacije u eurozoni nakon Belgije u kojoj je iznosila 4,9 posto.

Prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju je porasla na 2,6 posto, s 2,4 posto mjesec dana prije.

Tagovi: cijene, inflacija, hrana, alkohol, prijevoz, gorivo
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE