GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u studenom pala na 4,7 posto, najniže u više od dvije godine

Inflacija u studenom pala na 4,7 posto, najniže u više od dvije godine
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 12:57
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Godišnja stopa inflacije u studenom je iznosila je 4,7 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), potvrdivši prvu procjenu.

To je najniža stopa inflacije u više od dvije godine.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenome 2023. u odnosu na studeni 2022. u prosjeku su više za 4,7 posto, dok su u odnosu na listopad u prosjeku manje za 0,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini porast cijena ostvaren je u komponentama hrana, piće i duhan, za 7,4 posto, usluge, za 6,9 te industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 4,8 posto, dok je pad cijena ostvaren u komponenti energija, za 3,4 posto.

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije te hrana, piće i duhan, po svakoj komponenti za 0,2 posto dok je pad cijena ostvaren u komponenti energija, za 1,7 posto. Istodobno su cijene usluga u prosjeku ostale na istoj razini.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u restoranima i hotelima, za 12 posto, hrana i bezalkoholna pića skuplja su za 7,9 posto, odjeća i obuća 7,5, zdravlje 6,1, rekreacija i kultura 5,6, obrazovanje 5,4, alkoholna pića i duhan te razna dobra i usluge po svakoj skupini za 5,1 posto.

Porast cijena na godišnjoj razini ublažio je pad cijena stanovanja, vode električne energije, plina i ostala goriva, za 0,5 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 1,4 posto te hrane i bezalkoholna pića, za 0,3 i zdravlja, za 0,2 posto. Pojeftinili su prijevoz, za dva posto, restorani i hoteli, za 0,6 posto te komunikacije, za 0,2 posto.

Inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena u studenome 2023. u odnosu na studeni 2022. iznosila je 5,5 posto, a u odnosu na listopad cijene su bile niže za 0,4 posto.

Tagovi: inflacija, cijene, hrana, energija
PROČITAJ I OVO
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
IZVOZ
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
PEKING - Kineski izvoz smanjen je u ožujku za 7,5 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz pao za 1,9 posto, objavila je danas kineska carina.
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
INFLACIJA
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u ožujku je iznosila 2,2 posto, potvrdio je u današnjem priopćenju Njemački savezni ured za statistiku prvu procjenu s početka mjeseca.
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
OCJENE
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
WASHINGTON - Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svjetsku ekonomiju, ali potrebno je učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, rekla je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
LJUBLJANA - U Sloveniji je lani bilo zaposleno oko 989.000 ljudi, što je 0,3 posto više nego godinu prije i najviše u posljednjem desetljeću.
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
USPORAVANJE
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
SINGAPUR - Gospodarstvo Singapura u prva tri mjeseca 2024. poraslo je najslabijim tromjesečnim tempom u godini nakon usporavanja proizvodnje, ali ekonomisti očekuju jačanje rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE