GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u SAD-u usporila u listopadu, podatak bolji od očekivanja

Inflacija u SAD-u usporila u listopadu, podatak bolji od očekivanja
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 17:29
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su manje od očekivanog u listopadu, što je pokazatelj da, iako inflacija i dalje predstavlja prijetnju američkom gospodarstvu, pritisci možda počinju slabiti.

Inflacija u SAD-u, mjerena indeksom potrošačkih cijena dobara i usluga, porasla je u listopadu za 0,4 posto na mjesečnoj razini i za 7,7 posto u odnosu na godinu ranije, objavio je danas Zavod za statistiku rada, prenosi CNBC.

Tvrtka Dow Jones, tvorac istoimenog industrijskog indeksa njujorške burze, predvidjela je mjesečni rast inflacije od 0,6 posto na mjesečnoj i 7,9 posto na godišnjoj razini.

Kada se izuzmu nestabilne cijene hrane i energije, takozvana temeljna inflacija u listopadu je zabilježila rast od 0,3 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na isti mjesec u Šri Lanki porasla za 6,3 posto.

Smanjenju stope inflacije pridonio je pad cijena rabljenih vozila od 2,4 posto. Odjeća je pojeftinila za 0,7 posto, a medicinske usluge za 0,6 posto.

Tržišta su snažno reagirala na izvješće o inflaciji. Dow Jones indeks skočio je za više od 800 bodova. Prinosi na državne obveznice oštro su pali, pri čemu je prinos na dvogodišnju obveznicu pao za 0,22 postotna boda na 4,41 posto.

Iako se stopa inflacije usporila, i dalje je znatno iznad cilja Federalnih rezervi od 2,0 posto, a troškovi života nastavljaju rasti u nekoliko područja, navodi se u izvješću.

Troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu indeksa potrošačkih cijena, porasli su 0,8 posto u odnosu na rujan, što je najveći mjesečni porast od 1990. godine, a na godišnjoj su razini veći za 6,9 posto, što je ujedno i njihov najveći porast od 1982. godine. Osim toga, cijene lož ulja su eksplodirale rastom od 19,8 posto na mjesečnoj razini, dok su u proteklih 12 mjeseci skočile za 68,5 posto.

Hrana je u listopadu poskupjela na mjesečnoj razini za 0,6 posto, a na godišnjoj za 10,9 posto, dok su cijene energije porasle za 1,8 posto, odnosno za 17,6 posto.

Zbog rasta inflacije listopadske realne prosječne satnice zaposlenih niže su za 0,1 posto u odnosu na rujan, a na godišnjoj razini za 2,8 posto, navodi se u zasebnoj objavi Zavoda za statistiku rada.

Pad inflacije u SAD-u ključan je za početak sezone blagdanske kupovine. Nedavno istraživanje koje je proveo Clever Real Estate pokazalo je da jedan od tri Amerikanca ove godine planira smanjiti potrošnju zbog viših cijena.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE