GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u ožujku usporila na 0,6 posto na godišnjoj razini

Inflacija u ožujku usporila na 0,6 posto na godišnjoj razini
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 12:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u ožujku porasle 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija usporila, s obzirom da je u veljači iznosila 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

"U skladu s našim očekivanjima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su usporile godišnju stopu rasta na 0,6 posto, s 1,5 posto u veljači. Pozitivne godišnje stope rasta traju kontinuirano od kraja 2016. godine", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak.

Rastu cijena na godišnjoj razini prvenstveno su pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u ožujku porasle za 3,2 posto, te cijene u restoranima i hotelima, s rastom od 2,8 posto.

U ožujku su osjetnije, 1,3 posto, porasle i cijene u segmentu zdravlja, dok su cijene komunikacije ojačale 1,1 posto.

U ožujku su u odnosu na isti lanjski mjesec porasle i cijene raznih dobara i usluga, za 0,9 posto, a za toliko su porasle i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava.

Cijene stanovanja, vode, električne enegije i plina porasle su, pak, za 0,5 posto, a alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto.

S druge strane, u ožujku su na godišnjoj razini cijene prijevoza pale 3,7 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila pale 8,1 posto.

Pale su i cijene rekreacije i kulture, za 0,9 posto, obrazovanja, za 0,6 posto, kao i cijene obuće i odjeće, za 0,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene porasle 0,2 posto

Na mjesečnoj su razini, pak, u ožujku potrošačke cijene porasle 0,2 posto.

Pritom su u odnosu na veljaču najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 12,8 posto, zbog novih kolekcija, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 0,4 posto, kao i cijene komunikacije.

S druge strane, cijene prijevoza pale su u ožujku u odnosu na veljaču za 3,1 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila pale za 6,9 posto.

Analitičari RBA procjenjuju da će na razini cijele 2020. inflatorni pritisci ostati potisnuti.

„S obzirom na aktualna kretanja na svjetskim tržištima, očekujemo da će tijekom ove godine inflacija usporiti, ponajprije pod utjecajem pada cijena energije i usluga. Naime, izostanak domaće potražnje i očekivano snažan negativan utjecaj pandemije koronavirusa na turizam impliciraju da će pritisak sa strane usluga tijekom 2020. izostati“, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: inflacija, godišnja stopa inflacije, rast cijena, hrana, stanovanje, meso, voće
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE