GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj u prosincu usporila na 8,6 posto

Inflacija u Njemačkoj u prosincu usporila na 8,6 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 22:46
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u prosincu, kliznuvši na 8,6 posto, zahvaljujući znatno blažem rastu cijena energije, pokazuje u utorak preliminarna procjena statističkog ureda Destatisa.

Time se godišnja stopa inflacije u najvećem europskom gospodarstvu u prosincu spustila u jednoznamenkasto područje, s 10 posto u studenome. U listopadu iznosila je 10,4 posto.

Izvješće je pokazalo i da su u usporedbi sa studenim potrošačke cijene u prosincu pale za 0,8 posto, prema preliminarnom podatku Destatisa.

Sporiji rast cijena u prosincu na godišnjoj razini odražava blaži rast cijena energije i hrane, pokazuju tablice statističkog ureda.

Energija za kućanstva i motorna goriva bili su u prosincu 24,4 posto skuplji nego u istom mjesecu godine ranije, nakon što su u studenome poskupjeli 38,7 posto.

Hrana je građane u prosincu stajala 20,7 posto više nego u istom mjesecu godine ranije, pokazalo je preliminarno izvješće Destatisa, nakon što gotovo istog postotnog poskupljenja u studenome.

Preliminarni podatak o harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među članicama EU-a, pokazao je također jednoznamenkastu godišnju stopu inflacije, od 9,6 posto, nakon što je u studenome dosezala 11,3 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su prema HIPC-u pale 1,2 posto, pokazuje preliminarni podatak.

Inflacija u 2022. najviša od 1990.

U cijeloj prošloj godini inflacija je u Njemačkoj u prosjeku iznosila 7,9 posto, što je njezina najviša razina od ujedinjenja 1990. godine, prema preliminarnoj procjeni Destatisa.

U 2021. potrošačke cijene porasle su u prosjeku za 3,1 posto.

Prema HICP-u, godišnja inflacija lani je iznosila 8,7 posto, objavio je Destatis u preliminarnoj procjeni..

Glavni pokretači rasta cijena mjesecima su bile energija i hrana, a ionako tešku gospodarsku situaciju nakon globalne pandemije dodatno su otežali ruska invazija na Ukrajinu i uska grla u opskrbi.

Država stoga paketima pomoći vrijednima milijarde eura pokušava građanima i tvrtkama ublažiti udar. U ovoj godini planira koristiti mehanizme zauzdavanja cijena struje i plina.


Ekonomisti procjenjuju da će to zakočiti rast cijena u ovoj godini, ali ne "preko noći".

"Inflacija je visoka i tek će se postupno smanjivati", rekao je nedavno predsjednik njemačke središnje banke Bundesbank Joachim Nagel.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, inflacija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE