GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj blago usporila u studenome

Inflacija u Njemačkoj blago usporila u studenome
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 15:57
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Rast potrošačkih cijena u Njemačkoj u studenome je blago usporio na godišnjoj razini, kliznuvši na 10 posto, objavio je u utorak statistički ured Destatis, potvrdivši preliminarnu procjenu objavljenu prije dva tjedna.

Izvješće je pokazalo i da su u usporedbi s mjesecom ranije potrošačke cijene u studenome pale za 0,5 posto, što je također u skladu s preliminarnom procjenom Destatisa.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzavala tri mjeseca zaredom, dosegnuvši 10,4 posto u listopadu, najvišu razinu u 70 godina, poduprta snažnim rastom cijena energije i hrane.

Energija je u studenome bila 38,7 posto skuplja nego u istom mjesecu lani, čime je blago posustalo njezino poskupljenje na godišnjoj razini. U listopadu je stajala 43 posto više nego godinu dana ranije.

Građani su u studenome hranu plaćali 21,1 posto više nego u studenom 2021. godine, pokazalo je najnovije izvješće Destatisa. U listopadu je bila za 20,3 posto skuplja nego prije godinu dana.

"Unatoč blagom posustajanju cijena energije, stopa inflacije ostaje na visokoj razini od 10 posto", rekao je predsjednik Destatisa Georg Thiel.

"Također, sve češće primjećujemo da osim energentima rastu cijene i mnogih drugih dobara", dodao je Thiel.

Statistički ured je potvrdio i preliminarni podatak o harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji se koristi radi lakše usporedbe s drugim zemljama, a prema kojem je godišnja stopa inflacije u studenome u najvećem europskom gospodarstvu iznosila 11,3 posto.


Na mjesečnoj razini, prema HIPC-u, potrošačke su cijene ostale nepromijenjene, objavio je Destatis.

Ekonomisti zasad ne smatraju da bi posustajanje inflacije u studenome značilo da je opasnost prošla. Većina ih, naime, ne očekuje značajniji pad inflacije prije proljeća iduće godine, primjećuje agencija Dpa.

Tagovi: Inflacija u Njemačkoj, njemačka ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE