GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u listopadu ubrzala na rekordnih 13,2 posto

Inflacija u listopadu ubrzala na rekordnih 13,2 posto
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 13:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u listopadu za 13,2 posto, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena ubrzao na godišnjoj razini. Naime, do danas objavljenih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u rujnu, kada je iznosila 12,8 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u listopadu u prosjeku više za 1,3 posto u odnosu na kolovoz.

U godišnjem je prosjeku stopa inflacije iznosila 9,4 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle na godišnjoj razini za 19,7 posto

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupini hrana i bezalkoholna pića, za 19,7 posto.

Cijene u skupini restorani i hoteli u ovogodišnjem su listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec bile više za 17,8 posto, a dvoznamenkasti se rast bilježi i u skupinama stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 16,1 posto, potom pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 15,8 posto, u prijevozu, za 11,5 posto, te skupini razna dobra i usluge, za 10,7 posto.

Na godišnjoj su razini cijene rekreacije i kulture porasle za 8,4 posto, odjeće i obuće za 6,6 posto, alkoholnih pića i duhana za 4,4 posto, zdravlja za 3,5 posto te obrazovanja za 2,3 posto.

Statističari ističu kako su rastu godišnje stope inflacije u listopadu najviše doprinijeli porasti cijena u skupinama hrana i bezalkoholna pića (5,11 postotnih bodova), stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (2,72 postotna boda), prijevoz (1,69 postotnih bodova), pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (0,90 postotnih bodova), restorani i hoteli (0,89 postotnih bodova), itd.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini energija, za 19,9 posto (doprinos porastu od 3,34 postotna boda), napominju iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini najviše porasle cijene odjeće i obuće

Po podacima DZS-a, na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 6,9 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 2,8 posto, hrana i bezalkoholna pića, za jedan posto.

Cijene u skupinama pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva te zdravlje porasle su na mjesečnoj razini za po 0,8 posto, a porasle su i u ostalim skupinama, izuzev rekreacije i kulture gdje su pale za 0,8 posto.

HIPC - inflacija na godišnjoj razini 12,7 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim su podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u listopadu u odnosu na rujan u prosjeku porasle za jedan posto.

U odnosu na listopad prošle godine, odnosno na godišnjoj razini, potrošačke su cijene, mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, porasle za 12,7 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 9,4 posto, podaci su DZS-a.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE