GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni u svibnju poskočila na 8,1 posto

Inflacija u eurozoni u svibnju poskočila na 8,1 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 12:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u svibnju, dosegnuvši 8,1 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured prije više od četvrt stoljeća počeo objavljivati izvješća, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije.

U travnju inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkim cijenama (HICP) iznosila je 7,4 posto.

Najsnažnije su u svibnju u eurozoni porasle cijene energije, za 39,2 u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U travnju uvećane su 37,5 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u utorak.

Cijene energije počele su snažno rasti još u drugoj polovini prošle godine, potaknute valom potražnje koji je pokrenuo oporavak gospodarstva od pandemijske krize.

U ovoj godini njihov je rast ubrzao budući da je Europska unija vodećem dobavljaču Rusiji uvela niz sankcija zbog njezine invazije na Ukrajinu. EU je tako jutros postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, a planira smanjiti i uvoz ruskog plina.

Ruski plinski div Gazprom obustavio je u svibnju isporuku plina Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj, koje su odbile ponuđeni mehanizam plaćanja ruskog plina u rubljama. Od danas ruski plin neće više stizati ni nizozemskoj GasTerri.

Dodatni problem izazvala je u svibnju i Ukrajina blokadom ključne tranzitne točke na plinovodu kojim ruski plin stiže u Europu.

Eurozona je u svibnju bilježila i snažniji rast cijena prerađene hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, za 7,0 posto. U travnju bile su porasle 5,4 posto.

Kada se isključe energija i svježa hrana, cijene su u zoni primjene zajedničke europske valute u svibnju porasle 4,4 posto, nakon 3,9-postotnog rasta u travnju, utvrdio je Eurostat.

Među članicama eurozone najsnažnije su u prošlom mjesecu porasle cijene u baltičkim zemljama, pokazuje izvješće europskog statitičkog ureda.

Tako je Estonija u svibnju bilježila stopu inflacije od 20,1 posto, Litva od 18,5 posto, a Latvija od 16,4 posto.

Dvoznamenkaste stope inflacije bilježile su i Slovačka i Nizozemska, od 11,8 odnosno 10,2 posto.

Najblaže su u svibnju porasle potrošačke cijene na Malti, za 5,6 posto. Blizu je i Francuska sa stopom rasta cijena od 5,8 posto.

Tagovi: inflacija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
PRODUKTIVNOST
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
BERLIN - Tehnički napredak postignut digitalizacijom u prvim godinama novog milenija doveo je do rasta produktivnosti u njemačkoj industriji s određenim vremenskim odmakom, napominje njemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo.
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE