GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni u srpnju ubrzala na rekordnih 8,9 posto

Inflacija u eurozoni u srpnju ubrzala na rekordnih 8,9 posto
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2022 / 20:03
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Inflacija u eurozoni u srpnju je naglo ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 8,9 posto, poduprta kontinuiranim rastom cijena energije i hrane, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

Rast potrošačkih cijena u 19 zemalja eurozone, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je na godišnjoj razini snažno ubrzao, na 8,9 posto, s 8,6 posto u lipnju, pokazuje prva procjena europskog statističkog ureda.

Glavni razlog snažnog ubrzanja i dalje je skok cijena energije, poduprt ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju te neizvjesnostima u vezi opskrbe plinom.

Cijene energije u mjesecu na izmaku u eurozoni su tako bile za 39,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 42-postotnog rasta u lipnju.

Izrazito i dalje rastu cijene hrane, pa su tako u srpnju bile za 11 posto više nego u istom razdoblju lani, a u gotovo istom su postotku uvećane i mjesec dana ranije, pokazuje prve procjene Eurostata.

Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, godišnja inflacija ubrzala je na pet posto u srpnju, sa 4,6 posto u mjesecu ranije.

Baltičke zemlje s inflacijom iznad 20 posto

Najviše godišnje stope inflacije u srpnju su bilježile baltičke zemlje, a najvišu je ponovno imala Estonija, od 22,7 posto. U Latviji i Litvi dosežu 21 odnosno 20,8 posto.

Polovina zemalja u eurozoni ima dvoznamenkaste godišnje stope inflacije, a u rasponu od 10 do 20 posto najvišu bilježi Slovačka, od 12,8 posto.

Blizu su i Slovenija, Nizozemska i Grčka, s inflacijom od oko 11,6 posto.

Inflaciju nižu od 10 posto imaju Irska, od 9,6 posto i Portugal, od 9,4 posto. Slijede Luksemburg i Austrija, s rastom potrošačkih cijena od 9,3 posto na godišnjoj razini.

Njemačka i Italija, prvo i treće po veličini gospodarstvo i važni hrvatski trgovinski partneri, bilježe inflaciju od 8,5 odnosno 8,4 posto, pokazuju prve procjene.

Najnižu pak inflaciju ima Malta, od 6,5 posto, pokazuju najnovije tablice Eurostata.

Tagovi: inflacija u EU, inflacija u eurozoni, eurozona, rast cijena
PROČITAJ I OVO
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE