GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec

Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
POPUŠTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 12:27
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Eurozona je u siječnju zabilježila godišnju inflaciju od 8,5 posto, nakon što je u prosincu iznosila 9,2 posto, prema prvoj procjeni europskog statističkog ureda Eurostat. Inflaciju su i dalje poticale visoke cijene energije i hrane.

Tako je inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec.

Cijene energenata u siječnju su bile 17,2 posto više nego godinu prije. Međutim, njihov rast se donekle usporio; prošlog prosinca iznosio je 25,5%, au studenom 34,9%.

Ipak, blago se ubrzao rast cijena hrane, alkohola i duhana. Oni su u siječnju bili 14,1 posto veći nego u siječnju prošle godine; u prosincu su porasli za 13,8 posto.

Neenergetski industrijski proizvodi poskupjeli su za 6,9 posto (6,4 posto u prosincu), a usluge za 4,2 posto (4,4 posto u prosincu).

Od zemalja koje koriste euro i za koje je Eurostat imao podatke, najveću godišnju inflaciju u siječnju zabilježile su Latvija (21,6 posto), Estonija (18,8 posto) i Litva (18,4 posto).

S druge strane, najniža stopa godišnje inflacije zabilježena je u Španjolskoj i Luksemburgu, gdje je prema prvim procjenama iznosila 5,8 posto. Slijedi Malta s inflacijom od 6,7 posto.

Tagovi: inflacija u eurozoni, inflacija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
CIJENE
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u ožujku su u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više za 0,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE