GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU ubrzala u svibnju

Inflacija u EU ubrzala u svibnju
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2024 / 14:27
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Inflacija u EU blago je ubrzala u svibnju, prvi puta od kraja 2023. godine, prateći trend u eurozoni, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, iznosila je u svibnju 2,7 posto, izračunali su statističari.

U eurozoni cijene su u svibnju porasle za 2,6 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja svibnja. U travnju bile su više za 2,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Rast cijena ubrzao je u svibnju i u eurozoni i u EU prvi puta od kraja prošle godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u svibnju na oba područja porasle za 0,2 posto, izračunao je europski statistički ured. U prethodnom mjesecu uvećane su i u eurozoni i u EU za 0,6 posto.

Najviše su u svibnju u zoni primjene eura poskupile usluge, za 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Svježa hrana poskupjela je za 1,8 posto, snažnije nego u prethodnom mjesecu. Cijene energije uvećane su pak prvi puta u nešto više od godinu dana, za blagih 0,3 posto, izračunali su statističari.

U svibnju 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 6,1 posto, a u EU 7,1 posto.

Skok u Rumunjskoj

Najvišu godišnju stopu inflacije u EU bilježila je u svibnju Rumunjska, od 5,8 posto, navodi Eurostat.

Slijede Belgija i Hrvatska, članice eurozone, s rastom potrošačkih cijena mjerenim HICP-om za 4,9 odnosno za 4,3 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. U travnju cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj za 4,7 posto.

Skupina zemalja s rastom cijena blizu razine od četiri posto obuhvaća i Mađarsku, Španjolsku i Portugal gdje su uvećane otprilike 3,8 posto.

Najnižu godišnju stopu inflacije bilježila je u svibnju Finska, od 0,4 posto.

U Latviji cijene su stagnirale, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: inflacija, cijene, eu, unija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE