GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU i eurozoni u listopadu na najvišoj razini u više od 13 godina

Inflacija u EU i eurozoni u listopadu na najvišoj razini u više od 13 godina
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2021 / 12:03
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni snažno je porasla u listopadu, dosegnuvši najvišu razinu u više od 13 godina, potaknuta poskupljenjem energenata, a u Hrvatskoj približila se prosjeku eurozone, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), porasla je u listopadu na 4,4 posto, što je njezina najviša razina od srpnja 2008. godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U rujnu iznosila je 3,6 posto.

Rast cijena snažno je ubrzao i u eurozoni, na 4,1 posto, također dosegnuvši najvišu razinu u nešto više od 13 godina, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca. U rujnu cijene su porasle 3,4 posto.

U listopadu prošle godine cijene su u EU porasle 0,3 posto dok su u eurozoni bilježile isti postotni pad.

Visoka stopa inflacije u listopadu najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za čak 23,7 posto u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Značajno je na inflaciju u EU i eurozoni utjecao i skok cijena u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, za 4,6 posto, dijelom odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.

Hrvatska uz Nizozemsku i Austriju

Svih 27 zemalja EU-a bilježilo je u listopadu višu stopu inflacije nego u prethodnom mjesecu, a najviša je bila u Litvi gdje je iznosila 8,2 posto.

Slijede Estonija i Mađarska gdje su cijene u listopadu porasle na godišnjoj razini 6,8 odnosno 6,6 posto, a u skupini su i Poljska i Rumunjska s rastom cijena za 6,5 odnosno 6,4 posto.

U Hrvatskoj potrošačke su cijene u listopadu porasle 3,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od veljače 2013. godine. U rujnu uvećane su na godišnjoj razini 3,5 posto dok su u listopadu 2020. bile manje za 0,2 posto nego u godini ranije.

Blizu su Hrvatskoj u prošlom mjesecu bile i Nizozemska i Austrija sa stopom inflacije od 3,7 posto i Slovenija gdje je iznosila 3,5 posto.

Najslabije su u prošlom mjesecu porasle cijene na Malti, za 1,4 posto, i u Portugalu, za 1,8 posto, a stopu inflacije nižu od tri posto bilježile su još samo Finska i Grčka, od 2,8 posto.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, rast cijena, cijene
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE