GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je ubrzala u siječnju dok je u Hrvatskoj prekoračila prosjek Unije, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.

Na razini 28 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) bila je u siječnju za 0,1 postotni bod viša nego u prosincu i iznosila je 1,7 posto.

Isto je povećanje bilježila i u eurozoni, dosegnuvši 1,4 posto, kao što je i objavljeno u preliminarnoj procjeni Eurostata krajem prošlog mjeseca.

Najviše su u eurozoni na početku godine porasle cijene svježe hrane, za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Energenti su poskupjeli 1,9 posto.

Najveći doprinos stopi inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute pružio je u siječnju uslužni sektor, od 0,68 postotnih bodova. Slijede hrana, alkohol i duhanski proizvodi s 0,40 postotnih bodova te energenti, s 0,19.

Hrvatska iznad prosjeka EU-a

U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u siječnju je uvećana na 1,8 posto, s 1,3 posto u prethodnom mjesecu. U siječnju prošle godine bila je trostruko slabija, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Među zemljama EU-a najnižu je godišnju stopu inflacije, od 0,4 posto, imala Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone i značajan trgovinski partner Hrvatske. Slijede Cipar s 0,7 posto, te Danska i Portugal s po 0,8 posto.

Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner i najveće gospodarstvo eurozone, bilježila je inflaciju od 1,6 posto. U Sloveniji je iznosila 2,3 posto.

Najviše godišnje stope inflacije imale su Mađarska, od 4,7 posto, Rumunjska od 3,9 posto te Češka i Poljska, po 3,8 posto.

U usporedbi s prosincem 2019., u prvom ovogodišnjem mjesecu godišnja stopa inflacije smanjena je u pet zemalja članica, u njih pet ostala je nepromijenjena dok je u preostalih 18 zemalja porasla.

Tagovi: inflacija, rast cijena eurozona, Europska unija, hrana
PROČITAJ I OVO
Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih
ZAGREB - Posljednjih je pet dana jasno vidljiv trend ublažavanja dnevnoga rasta broja nezaposlenih, koji se prethodnih devet dana kretao iznad tisuću dnevno.
Posao u Srbiji zbog korone izgubilo 12% radnika
NEZAPOSLENOST
Posao u Srbiji zbog korone izgubilo 12% radnika
BEOGRAD - Istraživanje "Infostuda" pokazuje da je od ukupnog broja zaposlenih ispitanika njih 12 odsto ostalo bez posla usled izbijanja epidemije, dok od zaposlenih koji su i dalje u radnom odnosu, 70 odsto svoj posao obavlja nesmetano, ali 30 procenata njih je pod uticajem poslodavca moralo da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo.
Izvoz u prva dva mjeseca porastao 5,1 posto, uvoz 4 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prva dva mjeseca porastao 5,1 posto, uvoz 4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 18,1 milijardu kuna, što je za 5,1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz rastao za 4 posto, na 29,7 milijardi kuna.
Mjere pomoći u Crnoj Gori slične kao u Hrvatskoj, samo manje izdašne
POMOĆ DRŽAVE
Mjere pomoći u Crnoj Gori slične kao u Hrvatskoj, samo manje izdašne
PODGORICA - Predlog ekonomskih mjera za pomoć zatvorenoj i ugroženoj privredi i zaposlenima, koji je juče predstavio premijer Duško Marković, sličan je onima koje je Vlada Hrvatske usvojila prije dvije sedmice, ali je crnogorska podrška manje izdašna u odnosu na susjeda.
Ministri financija EU dogovorili se oko odgovora na koronakrizu
DOGOVOR
Ministri financija EU dogovorili se oko odgovora na koronakrizu
BRUXELLES - Ministri financija EU-a uspjeli su u četvrtak navečer u drugom pokušaju postići dogovor o ekonomskom odgovoru na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE