GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je ubrzala u siječnju dok je u Hrvatskoj prekoračila prosjek Unije, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.

Na razini 28 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) bila je u siječnju za 0,1 postotni bod viša nego u prosincu i iznosila je 1,7 posto.

Isto je povećanje bilježila i u eurozoni, dosegnuvši 1,4 posto, kao što je i objavljeno u preliminarnoj procjeni Eurostata krajem prošlog mjeseca.

Najviše su u eurozoni na početku godine porasle cijene svježe hrane, za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Energenti su poskupjeli 1,9 posto.

Najveći doprinos stopi inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute pružio je u siječnju uslužni sektor, od 0,68 postotnih bodova. Slijede hrana, alkohol i duhanski proizvodi s 0,40 postotnih bodova te energenti, s 0,19.

Hrvatska iznad prosjeka EU-a

U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u siječnju je uvećana na 1,8 posto, s 1,3 posto u prethodnom mjesecu. U siječnju prošle godine bila je trostruko slabija, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Među zemljama EU-a najnižu je godišnju stopu inflacije, od 0,4 posto, imala Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone i značajan trgovinski partner Hrvatske. Slijede Cipar s 0,7 posto, te Danska i Portugal s po 0,8 posto.

Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner i najveće gospodarstvo eurozone, bilježila je inflaciju od 1,6 posto. U Sloveniji je iznosila 2,3 posto.

Najviše godišnje stope inflacije imale su Mađarska, od 4,7 posto, Rumunjska od 3,9 posto te Češka i Poljska, po 3,8 posto.

U usporedbi s prosincem 2019., u prvom ovogodišnjem mjesecu godišnja stopa inflacije smanjena je u pet zemalja članica, u njih pet ostala je nepromijenjena dok je u preostalih 18 zemalja porasla.

Tagovi: inflacija, rast cijena eurozona, Europska unija, hrana
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE