GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je ubrzala u siječnju dok je u Hrvatskoj prekoračila prosjek Unije, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.

Na razini 28 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) bila je u siječnju za 0,1 postotni bod viša nego u prosincu i iznosila je 1,7 posto.

Isto je povećanje bilježila i u eurozoni, dosegnuvši 1,4 posto, kao što je i objavljeno u preliminarnoj procjeni Eurostata krajem prošlog mjeseca.

Najviše su u eurozoni na početku godine porasle cijene svježe hrane, za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Energenti su poskupjeli 1,9 posto.

Najveći doprinos stopi inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute pružio je u siječnju uslužni sektor, od 0,68 postotnih bodova. Slijede hrana, alkohol i duhanski proizvodi s 0,40 postotnih bodova te energenti, s 0,19.

Hrvatska iznad prosjeka EU-a

U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u siječnju je uvećana na 1,8 posto, s 1,3 posto u prethodnom mjesecu. U siječnju prošle godine bila je trostruko slabija, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Među zemljama EU-a najnižu je godišnju stopu inflacije, od 0,4 posto, imala Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone i značajan trgovinski partner Hrvatske. Slijede Cipar s 0,7 posto, te Danska i Portugal s po 0,8 posto.

Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner i najveće gospodarstvo eurozone, bilježila je inflaciju od 1,6 posto. U Sloveniji je iznosila 2,3 posto.

Najviše godišnje stope inflacije imale su Mađarska, od 4,7 posto, Rumunjska od 3,9 posto te Češka i Poljska, po 3,8 posto.

U usporedbi s prosincem 2019., u prvom ovogodišnjem mjesecu godišnja stopa inflacije smanjena je u pet zemalja članica, u njih pet ostala je nepromijenjena dok je u preostalih 18 zemalja porasla.

Tagovi: inflacija, rast cijena eurozona, Europska unija, hrana
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE