GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj u lipnju na rekordnim razinama

Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj u lipnju na rekordnim razinama
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 15:28
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u EU, eurozoni i Hrvatskoj u lipnju je dosegnula nove rekordne razine, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u lipnju je dosegnula rekordnih 9,6 posto, porastavši za 0,8 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni uvećana je za pola postotnog boda, na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca.

U prošlogodišnjem lipnju na razini Unije potrošačke su cijene na godišnjoj razini uvećane 2,2 posto, a u eurozoni 1,9 posto.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava daljnji skok cijena energenata, za 42 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Izrazitije su ponovo porasle i cijene hrane, za 11,2 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 25 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila samo u Njemačkoj i Nizozemskoj, pokazalo je izvješće.

Hrvatska u društvu "dvoznamenkastih"

U lipnju udvostručio se broj zemalja EU-a s dvoznamenkastim godišnjim stopama inflacije, pa je tako rast cijena za 10 posto i više zabilježilo 25 zemalja, a priključila im se i Hrvatska.

Najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su zabilježile baltičke zemlje – Estonija od 22 posto, Litva od 20,5 posto, a Latvija od 19,2 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, cijene su u lipnju porasle 8,2 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, očitujući sporiji rast nego u svibnju kada su uvećane 8,7 posto.

Blizu je i Italija, treće gospodarstvo eurozone i također važan trgovinski partner Hrvatske, s rastom potrošačkih cijena od 8,5 posto, nadomak prosjeku eurozone.

Irska je, pak, s 9,6-postotnom godišnjom stopom inflacije izjednačena s prosjekom Unije.

U Hrvatskoj je godišnja inflacija potrošačkih cijena, mjerena HICP-om, u lipnju dosegnula rekordnih 12,1 posto. U svibnju iznosila je 10,7 posto, a u lipnju prošle godine 2,2 posto.

Najbliže Hrvatskoj u lipnju ove godine bile su Grčka, s godišnjom inflacijom od 11,6 posto, te Mađarska i Slovačka, s 12,6 posto višim potrošačkim cijenama u odnosu na isti mjesec godine ranije.

Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u lipnju imala godišnju inflaciju od 10,8 posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu bilježila Malta, od 6,1 posto. Slijede drugo najveće gospodarstvo eurozone, ono Francuske, s inflacijom od 6,5 posto, te Finska, gdje su potrošačke cijene bile više za 8,1 posto nego u lipnju prošle godine.

Na godišnjoj razini, rast potrošačkih cijena usporio je u lipnju, osim u Njemačkoj, još samo u Nizozemskoj, sa svibanjskih 10,2 posto, na 9,9 posto, pokazalo je najnovije Eurostatovo izvješće.

Tagovi: inflacija u EU, inflacija u eurozoni, eurozona, rast cijena
PROČITAJ I OVO
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
NEZADOVOLJSTVO
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
ZAGREB - Vlada je u odnosu na inicijalni tekst uvažila neke od naših prijedloga i napravila određene iznimke, ali sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom.
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
IZMJENE ZAKONA
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
ZAGREB - Vlada u konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun.
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
TRENDOVI
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
ANALIZA - Najveći doprinos rastu i dalje generiraju cijene energije koje su nakon četiri mjeseca usporavanja ponovno zabilježile ubrzanje stope rasta na godišnjoj razini (+56,8%, +2,5pb u odnosu na godišnju promjenu u listopadu).
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
PRORAČUN
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE