GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj na novoj rekordnoj razini

Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj na novoj rekordnoj razini
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2022 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u srpnju je dosegnula nove rekordne razine u EU, eurozoni i Hrvatskoj, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je iznosila 9,8 posto, što je nova najviša razina otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća u 2001. godini.

U lipnju iznosila je 9,6 posto.

U eurozoni godišnja stopa inflacije bila je u srpnju viša za 0,3 postotna boda nego u lipnju i iznosila je 8,9 posto, dosegnuvši također novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj 1996. godine.

U prošlogodišnjem srpnju potrošačke su cijene na razini Unije bile više za 2,5 posto nego u istom mjesecu godine ranije, a u eurozoni za 2,2 posto.

Rekordne stope inflacije najvećim dijelom odražavaju kontinuirano snažan rast cijena energenata, za 39,6 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Snažno su porasle i cijene svježe hrane, za 11,1 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Najveći skok na Baltiku

Među zemljama EU-a najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su u srpnju bilježile baltičke zemlje – Estonija od 23,2 posto, Latvija od 21,3 posto , a Litva od 20,9 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvo i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, cijene su u srpnju porasle 8,5 posto u usporedbi s istim mjesecom godinu ranije.

Blizu je i Italija, treće gospodarstvo eurozone i također važan trgovinski partner Hrvatske, s rastom potrošačkih cijena od 8,4 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u srpnju dosegnula rekordnih 12,7 posto. U lipnju je iznosila 12,1 posto, a u srpnju prošle godine 2,7 posto.

Najbliže su Hrvatskoj u ovogodišnjem srpnju bile Slovačka s godišnjom stopom inflacije od 12,8 posto i Rumunjska gdje je iznosila 13 posto.

Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u srpnju imala godišnju inflaciju od 11,7 posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u srpnju bilježile su Francuska i Malta, za 6,8 posto.

Slijedi Finska s rastom potrošačkih cijena od osam posto, te Švedska gdje su cijene porasle 8,3 posto.

U usporedbi s lipnjem, godišnja stopa inflacije bila je viša u 18 zemalja članica EU-a, u šest je bila niža, a u tri je ostala nepromijenjena.

Tagovi: inflacija u EU, inflacija u eurozoni, eurozona, rast cijena
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE