GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Australiji najviša od 1990.

Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
CANBERRA - Inflacija u Australiji porasla je na novu 32-godišnju najvišu razinu od 7,8% u posljednjem tromjesečju fiskalne godine 2022., rastući najbržim tempom od ožujka 1990.

Godišnja brojka rasta potrošačkih cijena potpomognuta višim cijenama hrane, goriva za automobile i nove stambene izgradnje, prema Australskom uredu za statistiku.

Najviše su porasli troškovi vezani uz domaća i inozemna putovanja, koji su porasli za 13,3 posto, odnosno 7,6 posto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će indeks potrošačkih cijena u kvartalu porasti 7,5%, što je manje od prognoze Reserve Bank of Australia od 8%. Cijene robe porasle su 9,5%, nešto manje dramatičan ispis od 9,6% iz prethodnog tromjesečja — troškovi usluga porasli su 5,5%, najviše od 2008.

"Skraćena srednja godišnja inflacija", očitanje koje isključuje velika povećanja i padove cijena, porasla je na 6,9%, što je najviše otkako je vlada počela objavljivati te podatke 2003. godine, navodi se u priopćenju.

Dionice banaka uvrštenih u Australiju izbrisale su ranije dobitke nakon objave izvješća, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Groupi National Australia Bank bile su u blagom minusu zbog smanjenih nada da će središnja banka zaustaviti povećanje stopa kako bi ukrotila inflaciju.

Australski dolar porastao je 0,51% i zadnji put se trgovao po 0,7082 u odnosu na američki dolar.

Tagovi: Inflacija u Australiji, inflacija, Australija, australski dolar
PROČITAJ I OVO
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE