GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Australiji najviša od 1990.

Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
CANBERRA - Inflacija u Australiji porasla je na novu 32-godišnju najvišu razinu od 7,8% u posljednjem tromjesečju fiskalne godine 2022., rastući najbržim tempom od ožujka 1990.

Godišnja brojka rasta potrošačkih cijena potpomognuta višim cijenama hrane, goriva za automobile i nove stambene izgradnje, prema Australskom uredu za statistiku.

Najviše su porasli troškovi vezani uz domaća i inozemna putovanja, koji su porasli za 13,3 posto, odnosno 7,6 posto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će indeks potrošačkih cijena u kvartalu porasti 7,5%, što je manje od prognoze Reserve Bank of Australia od 8%. Cijene robe porasle su 9,5%, nešto manje dramatičan ispis od 9,6% iz prethodnog tromjesečja — troškovi usluga porasli su 5,5%, najviše od 2008.

"Skraćena srednja godišnja inflacija", očitanje koje isključuje velika povećanja i padove cijena, porasla je na 6,9%, što je najviše otkako je vlada počela objavljivati te podatke 2003. godine, navodi se u priopćenju.

Dionice banaka uvrštenih u Australiju izbrisale su ranije dobitke nakon objave izvješća, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Groupi National Australia Bank bile su u blagom minusu zbog smanjenih nada da će središnja banka zaustaviti povećanje stopa kako bi ukrotila inflaciju.

Australski dolar porastao je 0,51% i zadnji put se trgovao po 0,7082 u odnosu na američki dolar.

Tagovi: Inflacija u Australiji, inflacija, Australija, australski dolar
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE