GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Argentini premašila razinu od 100 posto

Inflacija u Argentini premašila razinu od 100 posto
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 10:59
Autor: SEEbiz
BUENOS AIRES - Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 posto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom 90-ih godina. Argentina je 2001. bankrotirala.

Kako su saopćili iz statističke agencije ove zemlje, stopa inflacije iznosi 102,5 posto, što znači da su cijene roba i usluga duplo više, u odnosu na prethodnu godinu. Argentina godinama ima ekonomske probleme zbog čega većina stanovništva živi u siromaštvu. Vlasti pokušavaju obuzdati rast cijena njihovim ograničavanjem.

Međutim, drastičan je rast cijena hrane i pića - cijene su u februaru porasle za 9,8 posto, u odnosu na mjesec ranije. Argentinski mediji su objavili da su cijene mesa u mjesec dana porasle za skoro 20 posto. List Ambito je objavio da su nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni val i suša ozbiljno utjecali na stočarstvo i poljoprivredu.

Visoka inflacija se već dugo osjeti u ovoj zemlji. U septembru prošle godine bili su protesti na kojima se tražilo da se rast cijena obuzda. Iz centralne banke su najavili da će biti izdata novčanica u novom apoenu - 2.000 pezosa (18 KM), što je odgovor na rast cijena.

Vlada dugo pokušava da ublaži inflaciju, ali su političke podjele ugrozile ekonomiju. Prošlog ljeta u mjesec dana su promijenjena tri ministra ekonomije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovoj državi odobrio još šest milijardi dolara za spašavanje ekonomije. To je bila posljednja isplata u 30-mjesečnom programu pomoći koji bi u konačnici trebao iznositi 44 milijarde dolara, prenosi BBC.

Tagovi: Inflacija u Argentini, Argentina, hiperinflacija, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE