GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u 2023. u Njemačkoj na još visokih 5,9 posto

Inflacija u 2023. u Njemačkoj na još visokih 5,9 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 18:40
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Troškovi života u Njemačkoj su u 2023. značajno porasli drugu godinu zaredom - manje nego prethodne godine, ali još uvijek za velikih 5,9 posto, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.

Inflacija je u 2022. dosegnula 6,9 posto, što je rekordna stopa od ponovnog ujedinjenja Njemačke, a prošlogodišnja je, unatoč usporavanju rasta cijena na malo većim dijelom godine, odmah iza. "Inflacija je još uvijek vrlo jaka", rekla je predsjednica Instituta Ruth Brand (Rut).

Stopa inflacije ponovno je porasla na 3,7 posto u 12 mjeseci u prosincu, nakon mjeseci povlačenja, nakon što je u studenom pala na 3,2 posto, najniže od lipnja 2021.

Ekonomisti su to očekivali, zbog izdašnih državnih subvencija za struju i grijanje koje su u prosincu 2022. oborile cijene. Tako je cijena energije u prosincu na godišnjoj razini porasla za 4,1 posto, nakon što je prošlog mjeseca pala za 4,5 posto.

Prošlog je mjeseca stopa rasta cijena hrane u maloprodaji nastavila padati, na godišnjoj razini od 4,6 posto, nakon studenih 5,8 posto.

Ukupno gledajući, potrošačke su cijene u prosincu u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,1 posto.

Ove godine očekuje se daljnja stabilizacija cijena, ali će i dalje biti pritisaka u suprotnom smjeru.

Između ostalog, porez na CO2 povećava se s 30 na 45 eura po toni, a porez na dodanu vrijednost na hranu u restoranima vraća se na 19 posto, nakon pandemije smanjen na 7 posto.

Inflacija je pokazatelj rasta svih potrošačkih cijena, s tim da poskupljenje nekih artikala jače utječe na potrošače nego drugih - npr. energiju svi moraju kupovati, za razliku od namještaja.

Stopa inflacije pokazuje koliko povećanje cijena nagriza kupovnu moć novca, odnosno plaća.

Monetarne vlasti poput Europske središnje banke suzbijaju inflaciju povećanjem kamatnih stopa. Viša kamatna stopa poskupljuje kredite, a time i investicije, što hladi gospodarsku aktivnost, a posljedično smanjuje potražnju i u konačnici potiskuje cijene.

Tagovi: INFLACIJA, NJEMAČKA, CIJENE
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE