GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija porasla drugi mjesec zaredom

Inflacija porasla drugi mjesec zaredom
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Potrošačke su cijene u ožujku porasle su 1,2 posto na godišnjoj razini, ostvarivši rast drugi mjesec zaredom, dok su na mjesečnoj razini bile više za 1,1 posto, podaci su koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku su više za 1,2 posto. Nakon što je u veljači inflacija iznosila 0,3 posto, ožujak je tako drugi mjesec za redom u kojem se bilježi rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini.

Naime, od travnja 2020. godine bilježen je pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, uz izuzetak rujna prošle godine kada stagnirale.

Statistika po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje pokazuje da su na godišnjoj razini najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 10,3 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

Cijene prijevoza na godišnjoj su razini porasle 5,8 posto, rekreacije i kulture 1,7 posto, zdravlja 1,2 posto te restorana i hotela jedan posto. Na godišnjoj se razini bilježi i rast cijena raznih dobara i usluga, za 1,2 posto, komunikacija za 0,7 posto te obrazovanja za 0,6 posto.

Nasuprot tomu, cijene hrane i bezalkoholnih pića koje imaju najveći udio u potrošačkoj košarici od 27,2 posto, na godišnjoj su razini pale jedan posto. Pale su i cijene odjeće, za dva posto te cijene pokućstva i opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,7 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje u potrošačkoj košarici imaju udio od 17,7 posto, u ožujku se prema istom mjesecu lani nisu mijenjale.

Kumulativni statistički podaci za prva tri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju rast potrošačkih cijena za 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene porasle za 1,1 posto

Potrošačke su cijene u ožujku u odnosu na veljaču ove godine zabilježile porast za 1,1 posto, što je nešto veći rast na mjesečnoj razini nego u veljači kada su bile porasle za 0,3 posto.

Na mjesečnoj su razini najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 10,4 posto, cijene alkoholnih pića i duhana za 5,5 posto te cijene prijevoza za dva posto. Rast bilježe i cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u prosjeku više za 0,4 posto te cijene hrane i bezalkoholnih pića i cijene restorana i hotela, koje su u prosjeku više za 0,2 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u ožujku u odnosu na veljaču ublažile su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva te cijene raznih dobara i usluga, koje su niže za 0,6 posto, kao i cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku niže za 0,1 posto.

Cijene zdravlja, cijene komunikacija te cijene obrazovanja u ožujku su se zadržale na razinama iz veljače.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u svom osvrtu na najnoviji podatak o inflaciji navode da je povratak umjerenog rasta cijena u ožujku potvrdio njihova očekivanja.

"Cijene energije ostaju pod utjecajem polaganog oporavka cijena sirove nafte. Očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent u drugom i trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti iznad 70 dolara po barelu, a razina globalnih zaliha sirove nafte do kraja ove godine vratit će se na razine zabilježene prije pandemije covid-19. S druge strane, rast cijene hrane će usporiti, dijelom pod utjecajem globalnog okruženja te normalizacije lanaca opskrbe", ističu u komentaru iz RBA, dodavši da ove godine očekuju prosječnu stopu inflacije oko 1 posto.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, energija, hrana, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE