GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija pala i u Sloveniji

Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 13:48
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.

Na mjesečnoj razini rast cijena iznosio je 0,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U obje usporedbe na inflaciju su najviše utjecale cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u godinu dana porasle za gotovo petinu.

U godinu dana robe su u prosjeku poskupjele za 11,1 posto, a cijene usluga za 7,9 posto. Roba dnevne potrošnje skuplja je za 13,5 posto, trajna roba za 7,9 posto, a polutrajna roba za 4,8 posto.

Ukupnom rastu cijena na godišnjoj razini najviše su pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića. One su od lanjskog siječnja porasle za 19,3 posto, objavio je statistički ured.

Tijekom godine usluge i proizvodi iz skupine rekreacija i kultura poskupjeli su za 10,1 posto, oprema za stanovanje i kućanstvo i tekuće održavanje stanova za 12,3 posto, kruta goriva za 97,5 posto, a usluge restorana i hotela za 12,1 posto.

Od lanjskog prosinca cijene hrane i bezalkoholnih pića poskupjele su za 2,1 posto. Cijene alkoholnih pića i duhana skočile su za 3,9 posto, a ugostiteljske i hotelske usluge za 2,3 posto.

Mjesečnoj stopi inflacije pridonijele su još više cijene toplinske energije (za 6,8 posto), turističkih aranžmana (za 4,2 posto), namještaja i pokućstva (za 2,1 posto), medicinskih proizvoda, pribora i opreme (za 2,0 posto). ), novi automobili (za 2,0 posto) te razna dobra i usluge (za 0,9 posto).

Na početku sezonskih sniženja odjeća i obuća pojeftinili su za 8,8 posto, ublaživši tako prosječni mjesečni rast cijena. U prvom mjesecu ove godine pale su i cijene naftnih derivata, tekuća goriva pojeftinila su za 10,5 posto, a goriva i maziva za osobna vozila za 7,6 posto. Smanjenju mjesečne inflacije pridonijela su još jeftinija kruta goriva (za 5,4 posto) i ambulantne usluge (za 3,7 posto).

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji se koristi za usporedbu u EU, u siječnju je iznosio 9,9 posto. Prema tim izračunima, cijene su u Sloveniji na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto.

Mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, cijene roba u prosjeku su na godišnjoj razini više za 11,0 posto, a cijene usluga za 7,6 posto. Roba široke potrošnje bila je skuplja za 13,9 posto nego lani u siječnju, trajna roba za 6,1 posto, a polutrajna roba za 4,9 posto.

U prosincu je ta europski usporediva inflacija u Sloveniji iznosila 10,8 posto.

Tagovi: inflacija u Sloveniji, inflacija, slovenska ekonomija, cijene hrane, hrana
PROČITAJ I OVO
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE