GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače

Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.

Indeks koji mjeri očekivanja njemačkih potrošača za prosinac pao je na minus 1,6 bodova, s minus jedan bod u studenome, objavio je GfK.

Četvrti val pandemije covida 19 donio je nagli rast broja zaražnih i bolnički su kapaciteti gotovo iscrpljeni pa se strahuje da će vlada ponovo uvesti ograničenja za trgovine i restorane, tumači analitičar GfK Rolf Buerkel.

Inflacija je istodobno premašila četiri posto, što je naštetilo kupovnoj moći potrošača, dodaje Buerkel.

"Potrošačka klima trenutno je pod pritiskom s dvije strane", zaključuje, istaknuvši da je sklonost kupnji na najnižoj razini od veljače ove godine kada su na snazi bile stroge mjere zatvaranja.

"Sve to zajedno umanjuje poslovne izglede za nadolazeću sezonu božićnih kupovina", napominje analitičar GfK.

Očekivanja za gospodarstvo pogoršana su drugi mjesec zaredom i znatno su niža no što su bila ljetos, a Buerkl pripisuje takav rezultat zastojima u lancima opskrbe, posebno poluvodiča, koji su doveli do pada proizvodnje elektroničke robe i vozila.

Pad proizvodnje rezultirao je za mnoge radnike skraćenim radnim vremenom, pa su očekivanja potrošača o primanjima na najnižoj razini od travnja.

Osobna potrošnja jedini oslonac

Rezultati istraživanja GfK zabrinjavaju budući da je upravo potrošnja kućanstava, prema danas objavljenoj procjeni statističkog ureda, bila jedini pokretač rasta njemačkog gospodarstva u trećem tromjesečju, ublaživši utjecaj smanjene državne i potrošnje kompanija.

Njemački BDP porastao je u trećem tromjesečju za 1,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, izvijestio je Destatis, blago snizivši početnu procjenu.

U drugom tromjesečju uvećan je 2,0 posto.

Osobna potrošnja porasla je u razdoblju od srpnja do rujna 6,2 posto dok je država smanjila potrošnju za 2,2 posto. Pale su i investicije kompanija, za 3,7 posto.

Smanjena je i robna razmjena s inozemstvom, napominje Destatis, pa je izvoz pao jedan posto, a uvoz 0,6 posto u odnosu na proljetno tromjesečje.

Na godišnjoj razini BDP je u ljetnom tromjesečju prema kalendarski prilagođenim podacima porastao 2,5 posto, nakon 10,4-postotnog skoka u proljetnom tromjesečju koji odražava duboki pad aktivnosti u proljeće 2020., na početku pandemije.

Gospodarstvo još uvijek zaostaje za 1,1 posto za razinom prije početka pandemije, primjećuju u statističkom uredu.

Tagovi: raspoloženje njemačkih potrošača, agencija GfK
PROČITAJ I OVO
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE