GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija i dalje glavna briga Feda

Inflacija i dalje glavna briga Feda
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 08:21
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell poručio je da je nužno nastaviti borbu protiv inflacije kako se očekivanja o povećanim cijenama ne bi ukorijenila.

U jednoglasno usvojenom priopćenju Fomc-a, između ostalog, stoji kako je posljednjih mjeseci značajno povećan broj radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti ostala niska. Inflacija je i dalje visoka zbog neravnoteže ponude i potražnje povezane s pandemijom, viših cijena hrane i energije te širih cjenovnih pritisaka.

Ruski rat u Ukrajini uzrokuje ogromne ljudske i ekonomske probleme. Rat i povezani događaji doprinose rastućem pritisku na inflaciju i utječu na globalnu gospodarsku aktivnost.

Povjerenstvo vrlo pažljivo prati inflacijske rizike i predano radi na vraćanju inflacije na ciljanu vrijednost od dva posto, stoji u priopćenju.

Predsjednik Feda Powell istaknuo je na konferenciji za novinare da je inflacija i dalje najveća briga i prioritet središnje banke. Iako financijska tržišta vjeruju da je inflacija dosegla vrhunac i da će se smanjiti, središnja banka želi vidjeti znatno više dokaza da se ona doista smanjuje.

"Bit će potrebno znatno više dokaza da se vjeruje da je inflacija na trajnom silaznom putu", rekao je Powell, dodajući da su cjenovni pritisci vidljivi u mnogim dobrima i uslugama.

Rizici inflacije i dalje su visoki za većinu članova odbora Fed-a, ali Powell je rekao da je također vrlo važno da su očekivanja potrošača o inflaciji smanjena. Očekivanja također guraju inflaciju prema gore.

Tagovi: inflacija, Federalne rezerve, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE