GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto

Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2023 / 16:52
Autor: RBA analize
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.

Promatrano prema kalendarski prilagođenim podacima, navedeno predstavlja blago usporavanje dinamike pada (u siječnju je pad iznosio 2,8% godišnje). U odnosu na siječanj sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja ostvarila je skroman rast od 0,7%.

Iako su i na počeku godine nastavljena nepovoljna kretanja industrijske proizvodnje promatrajući godišnje promjene, što odražava ponajviše izazovne poslovne uvjete u prerađivačkom sektoru, ohrabruje podatak o mjesečnom rastu obujma industrijske proizvodnje treći mjesec za redom, ukazujući na pozitivnu promjenu u usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2022.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), snažna pozitivna promjena u veljači ostvarena je kod kategorije Energija (+10,9%). U pozitivnom smjeru djelovala je i promjena kod kategorije Trajni proizvodi za široku potrošnju (+1,1%), prvi put od listopada prošle godine. Negativne promjene evidentirane su u kategorijama Kapitalni proizvodi (-0,1%), Netrajni proizvodi za široku potrošnju (-0,2%) i Intermedijarni proizvodi (-0,7%).

U veljači, na godišnjoj razini, nakon četiri uzastopna pada za redom, rast ponovno bilježi Energija i to po stopi 1,1%. Istovremeno su kapitalni proizvodi ponovno ostvarili pozitivnu dvoznamenkastu godišnju stopu rasta, a u odnosu na veljaču prethodne godine ova kategorija zabilježila je rast od 15,8%. Proizvodnja Intermedijarnih proizvoda bila je u usporedbi s veljačom 2022. niža za 8,2%, a pad također bilježe Trajni i Netrajni proizvodi za široku potrošnju (-6,8% odnosno -3,2%).

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je prvi put nakon rujna prethodne godine u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to po stopi od 5,7% na godišnjoj razini. Nastavak negativnih promjena zabilježen je u Rudarstvu i vađenju (-3,1%) i u Prerađivačkoj industriji (-3%), koja čini gotovo 84% ukupne industrijske proizvodnje. U objema spomenutim kategorijama ubrzana je dinamika pada.

Unutar prerađivačke industrije, snažan pad nastavljen je u djelatnostima Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvodnje (-32,9%), Proizvodnja duhanskih proizvoda (-31,4%), Proizvodnja tekstila (-27,1%), Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (-16,9%), Proizvodnja namještaja (-16,7%), Tiskanja i umnožavanja snimljenih zapisa (-15,1%), Proizvodnji papira (-14,9%), Proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (-11,1%). Rast je zabilježen u 10 od ukupno 24 djelatnosti prerađivačke industrije od čega je kod Proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava rast iznosio 65,4%.

Uz prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja, industrija će ostati pod snažnim pritiskom zbog još uvijek visoke inflacije i ekonomske neizvjesnosti. Trend usporavanja potražnje za industrijskim dobrima započet krajem prošle godine u najvećim gospodarstvima zasigurno će se nastaviti odražavati i na domaću proizvodnju. Ipak, na aktivnosti će pozitivno djelovati poboljšanje učinkovitosti opskrbnih lanaca i povećanje dostupnosti inputa u proizvodnji, što je također važno s obzirom na visoku ovisnost o uvoznim intermedijarnim dobrima u domaćem prerađivačkom sektoru.

Prema podacima za 2020. godinu Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (engl. United Nations Industrial Development Organization, UNIDO), Hrvatska se našla ispod prosjeka visoko dohodovnih industrija u svijetu po gotovo svim kategorijama komparativne konkurentnosti. Istovremeno je udio srednje i visoko tehnoloških izvoznih proizvoda u ukupnom prerađivačkom izvozu ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na 2010. godinu. Navedeno sugerira nužnost provođenja kvalitetnih strukturnih politika i poboljšanje u čimbenicima konkurentnosti koji bi poboljšali ekonomsku efikasnost i produktivnost, a posljedično i izvoznu poziciju Hrvatske u svijetu.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE