GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u svibnju skočila gotovo 16 posto

Industrijska proizvodnja u svibnju skočila gotovo 16 posto
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju industrijska proizvodnja porasla šesti mjesec zaredom, i to za gotovo 16 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja u svibnju pala 2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine skočila 15,8 posto.

To je nešto sporiji rast nego u travnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 17,3 posto, najviše od 2001. godine, od kada se vode ti podaci.

„Nastavljen je tako rast šesti mjesec za redom, iako nešto blažom dinamikom u odnosu na travanj”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u svibnju na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 36 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S rastom od 22,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda porasla 20,5 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 13 posto, a proizvodnja energije 2,5 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih pet mjeseci ove godine porasla je 9,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Očekuje se snažan rast BDP-a u drugom kvartalu

Snažan rast industrijske proizvodnje i potrošnje u maloprodaji u travnju i svibnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

„Svi visokofrekventni pokazatelji već sada sugeriraju nastavak pozitivnih trendova i snažan rast u drugom tromjesečju. Uz učinak baznog razdoblja, posljedica je to i nastavka oporavka, na što upućuju podaci o fiskalizaciji te jačanju domaće i inozemne potražnje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ukrajina: Bruxelles predlaže dodatnu pomoć u iznosu do 9 milijarda eura
POMOĆ
Ukrajina: Bruxelles predlaže dodatnu pomoć u iznosu do 9 milijarda eura
BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je predložila "dodatnu makrofinancijsku pomoć" Ukrajini u iznosu "do 9 milijarda eura u 2022.", u obliku zajmova, kako bi pomogla toj zemlji da se nosi s posljedicama rata.
Marić: Za očekivati je nastavak rasta inflacije
OČEKIVANJA
Marić: Za očekivati je nastavak rasta inflacije
ZAGREB - Hrvatska ne odstupa značajnije od prosjeka inflacije u europskim razmjerima, a inflacije je većim dijelom "uvezena", rekao je u srijedu u Hrvatskom saboru potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.
NBS revidirala naniže prognozu rasta zbog eksternih faktora
REVIZIJA
NBS revidirala naniže prognozu rasta zbog eksternih faktora
BEOGRAD – Direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije Savo Jakovljević izjavio je danas da je NBS revidirala naniže prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog međunarodnog faktora, odnosno manje tražnje i našeg manjeg izvoza na tržište evrozone.
Stopa inflacije u eurozoni u travnju rekordnih 7,4 posto, u EU 8,1 posto
INFLACIJA
Stopa inflacije u eurozoni u travnju rekordnih 7,4 posto, u EU 8,1 posto
LUXEMBOURG - Stopa inflacije u Europskoj uniji u travnju ove godine dosegnula je 8,1 posto na godišnjoj razini, dok je u eurozoni iznosila 7,4 posto, zadržavši se na rekordnoj razini, pokazali su najnoviji podaci europskog statističkog ureda objavljeni u srijedu.
Katar planira uložiti pet milijardi dolara u španjolske projekte
ULAGANJA
Katar planira uložiti pet milijardi dolara u španjolske projekte
MADRID - Katarski državni investicijski fond vrijedan 300 milijardi dolara planira uložiti pet milijardi dolara u španjolske projekte, rekao je u utorak emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE