GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u studenom pala 1,7 posto

Industrijska proizvodnja u studenom pala 1,7 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 13:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom industrijska proizvodnja pala 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se ponovno našla u silaznoj putanji nakon rasta u listopadu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u studenom pala 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski studeni skliznula 1,7 posto.

Tako se proizvodnja ponovno našla u negativnom trendu, nakon što je u listopadu porasla 2,8 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin prvi rast nakon 11 mjeseci pada.

Pad proizvodnje u studenom na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 17,6 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S padom od 9,1 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 3,6 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je u studenom na godišnjoj razini za 7,7, a intermedijarnih proizvoda za 3 posto.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 3,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Nastavlja se recesija

Industrijska je proizvodnja bila pod pritiskom i prije izbijanja koronakrize u ožujku ove godine, a tijekom te krize njezin je pad produbljen.

Osim industrijske proizvodnje, u studenom je pao i promet u trgovini na malo na godišnjoj razini, za 0,7 posto, što je posljedica slabosti osobne potrošnje u ovo doba koronakrize.

Ti podaci ukazuju na nastavak recesije. U drugom je tromjesečju, naime, bruto domaći proizvod (BDP) potonuo rekordnih 15,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u trećem za 10 posto.

S obzirom na slabe pokazatelje u listopadu i studenom, za očekivati je da će se pad gospodarstva nastaviti i u četvrtom tromjesečju 2020.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE