GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u srpnju pala deveti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja u srpnju pala deveti mjesec zaredom
BLAŽI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 13:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju industrijska proizvodnja pala deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no njezin pad od 1,6 posto nešto je blaži nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja u srpnju porasla 5,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski srpanj pala 1,6 posto.

To je već deveti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,8 posto.

"Obujam industrijske proizvodnje usporio je s godišnjim stopama pada koje kontinuirano datiraju još od studenog prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u srpnju na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 9,3 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula je, pak, 2,6 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda skočila je 14,7 posto, a s rastom od 2,1 posto slijedila je proizvodnja energije.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 1,7 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe, i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. Tijekom 2021. očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Podaci najavljuju pad gospodarstva i u trećem kvartalu

Pad proizvodnje u srpnju, kao i nedavni podaci o padu potrošnje u trgovini na malo, najavljuju pad gospodarstva i u trećem tromjesečju.

To znači da će gospodarstvo i službeno uroniti u recesiju, koja se definira kao pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je u drugom tromjesečju BDP pao rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi pad gospodarstva od polovice 2014. godine.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
SIGNALI
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, nakon rekordnog pada u prethodna tri mjeseca, ali pad prometa u maloprodaji u rujnu signalizira nevolje na pragu novog vala pandemije koronavirusa.
Broj zaposlenih u industriji pao na godišnjoj razini
TREND
Broj zaposlenih u industriji pao na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u rujnu ove godine veći je za 0,3 posto u odnosu na kolovoz, dok je u odnosu na rujan prošle godine smanjen za 2,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Grad Rovinj nastavlja pomagati poduzetnicima i obrtnicima
POMOĆ
Grad Rovinj nastavlja pomagati poduzetnicima i obrtnicima
ROVINJ - S ciljem pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Grada Rovinja, a posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, Grad Rovinj nastavlja provoditi set mjera pomoći gospodarstvu.
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
UZLET
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
WASHINGTON - Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu prema istom razdoblju prošle godine poskočio rekordnih 33,1 posto, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
POTEZI
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) najavila je u četvrtak da će pozorno pratiti novi val zaraze koronavirusom, poručivši da će u prosincu podesiti mjere kako bi snažnije poduprla gospodarstvo eurozone u koronakrizi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE