GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u srpnju pala deveti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja u srpnju pala deveti mjesec zaredom
BLAŽI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 13:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju industrijska proizvodnja pala deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no njezin pad od 1,6 posto nešto je blaži nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja u srpnju porasla 5,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski srpanj pala 1,6 posto.

To je već deveti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,8 posto.

"Obujam industrijske proizvodnje usporio je s godišnjim stopama pada koje kontinuirano datiraju još od studenog prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u srpnju na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 9,3 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula je, pak, 2,6 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda skočila je 14,7 posto, a s rastom od 2,1 posto slijedila je proizvodnja energije.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 1,7 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe, i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. Tijekom 2021. očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Podaci najavljuju pad gospodarstva i u trećem kvartalu

Pad proizvodnje u srpnju, kao i nedavni podaci o padu potrošnje u trgovini na malo, najavljuju pad gospodarstva i u trećem tromjesečju.

To znači da će gospodarstvo i službeno uroniti u recesiju, koja se definira kao pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je u drugom tromjesečju BDP pao rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi pad gospodarstva od polovice 2014. godine.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ANALIZA - Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem studenoga 2020. godine dosegnuo je 327,8 milijardi kuna, što je 35,3 milijarde kuna više nego na kraju 2019. godine, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 88,6 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
FISKALNA PRAVILA
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da bi odredba o odstupanju od fiskalnih pravila, koja je sada na snazi kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo u koronakrizi, trebala ostati na snazi i cijelu sljedeću godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE