GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u prosincu porasla, u cijeloj 2020. pala

Industrijska proizvodnja u prosincu porasla, u cijeloj 2020. pala
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2021 / 20:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja porasla 0,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini zbog koronakrize znatno pala.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u prosincu porasla 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac 2019. ojačala 0,3 posto.

Rast proizvodnje u prosincu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, za 10,9 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je, pak, za 4,7 posto.

S druge strane, u prosincu je na godišnjoj razini najviše pala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,1 posto.

S padom od 4,9 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 2,6 posto.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja pala za 3,4 posto, pri čemu je najviše potonula proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 14,1 posto.

I u ostalim je sektorima proizvodnja pala, ali po znatno nižim stopama.

Industrijska je proizvodnja bila pod pritiskom i prije izbijanja koronakrize u ožujku prošle godine, a tijekom te krize njezin je pad produbljen.

U petak je objavljeno da je u prosincu pao i promet u trgovini na malo na godišnjoj razini, već 10. mjesec zaredom, što je posljedica slabosti osobne potrošnje u ovo doba koronakrize.

Ti podaci ukazuju na nastavak recesije. U drugom lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je rekordnih 15,4 posto na godišnjoj razini, a u trećem za 10 posto.

S obzirom na slabe pokazatelje, za očekivati je da će se pad gospodarstva nastaviti i u četvrtom tromjesečju 2020.

„I u mjesecima pred nama kretanja u industriji, maloprodaji, kao i cjelokupnom gospodarstvu bit će i dalje otežana negativnim utjecajem pandemije. Oporavak možemo očekivati s početkom drugog tromjesečja, pogotovo ako se cijepljenje ubrza i pandemija smiri”, navode analitičari Raiffisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE