GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni usporila u rujnu; u Hrvatskoj stabilizacija

Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni usporila u rujnu; u Hrvatskoj stabilizacija
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2022 / 14:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni naglo je usporila u rujnu, a u Hrvatskoj se stabilizirala nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Industrijska proizvodnja porasla je i u EU i u eurozoni za 0,9 posto u odnosu na kolovoz, kada je uvećana za 1,5 posto u Uniji i za 2,0 posto na području primjene zajedničke europske valute, pokazuju Eurostatovi sezonski prilagođeni podaci.

Najviše je na oba područja porasla proizvodnja u sektoru netrajnih potrošačkih dobara, za 3,1 posto u EU i za 3,6 posto u eurozoni, dvostruko snažnije nego u kolovozu, pokazuje izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Slijedi sektor kapitalnih dobara s rastom prozvodnje u rujnu za 1,7 posto u EU i za 1,5 posto u eurozoni, dvostruko slabijim nego u prethodnom mjesecu.

Najsnažnije je u odnosu na kolovoz pala proizvodnja energije, za 2,0 posto u Uniji i za 1,1 posto u eurozoni.

Skok u Irskoj

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u rujnu na mjesečnoj razini porasla industrijska proizvodnja u Irskoj, za 11,9 posto.

Eurostat napominje da irski statistički ured trenutno analizira metodologiju sezonske prilagodbe.

Slijedi Belgija s rastom proizvodnje u rujnu za 7,1 posto u odnosu za kolovoz.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u rujnu prema sezonski prilagođenim podacima porasla 0,4 posto u odnosu na kolovoz kada je smanjena 0,8 posto.

Najveći pad proizvodnje zabilježila je Litva, za 8,2 posto. Slijede Grčka i Estonija s padom proizvodnje za 4,5 odnosno 3,6 posto u odnosu na kolovozu. Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar.

Pad proizvodnje energije

U odnosu na prošlogodišnji rujan industrijska proizvodnja porasla je u EU za 5,7 posto, nakon 3,8-postotnog povećanja u kolovozu, izračunao je europski statistički ured na temelju kalendarski prilagođenih podataka.

U eurozoni porasla je 4,9 posto, nakon 2,8 postotnog povećanja u kolovozu.

Najviše je porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 14,3 posto u EU i za 13,5 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Slijedi sektor netrajnih potrošačkih dobara s rastom proizvodnje za 8,4 posto u EU i za 5,7 posto u eurozoni.

Najviše je na oba područja u rujnu na godišnjoj razini smanjena proizvodnja energije, za 2,8 posto u EU i za 3,0 posto u eurozoni.

Hrvatska uz Francusku

Irska je prednjačila rastom proizvodnje i na godišnjoj razini, za 31 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Slijede Danska i Malta gdje je porasla 19 odnosno 14,2 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u rujnu prema kalendarski prilagođenim podacima uvećana za 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 0,7-postotnog rasta u kolovozu.

Blizu je Francuska s rastom proizvodnje za 2,1 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Najviše je u rujnu na godišnjoj razini pala proizvodnja u Estoniji, za 7,5 posto. Slijedi Latvija s padom proizvodnje za 3,7 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, Europska unija, energetika, Irska, eurozona, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE