GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u 2021. porasla 6,7%

Industrijska proizvodnja u 2021. porasla 6,7%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2022 / 11:40
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u prosincu 2021. je u usporedbi s studenim zabilježila rast za 2,1%.

U odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao je 6%.

Promatrano na mjesečnoj razini, sve kategorije izuzev Kapitalnih proizvoda (-1,5%) zabilježile su pozitivne stope rasta pri čemu prednjače Netrajni proizvodi za široku potrošnju sa stopom rasta od 3,2%. Prema NKD-u Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježe nižu proizvodnju za 1,1% dok je najznačajnija po udjelu Prerađivačka industrija bila viša za 2,5%.

Godišnje stope rasta traju od prosinca 2020. pa je proizvodnja na razini cijele 2021. godine viša za 6,7% u odnosu na godinu ranije. Pri tome, promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, najvišu stopu rasta u 2021. bilježe trajni proizvodi za široku potrošnju (+9,1%). Slijede kapitalni proizvodi sa stopom rasta od 9%, intermedijarni proizvodi 6,9%, Energija 5,2% te netrajni proizvodi za široku potrošnju 5,7%.

Promatrano na godišnjoj razini, prerađivačka industrije koja čini preko 83% ukupne industrijske proizvodnje, u prosincu je porasla 7,3% (kalendarski prilagođeni indeksi) što je doprinijelo i prosječnoj godišnjoj stopi rasta u 2021. od 6,8%. Na razini cijele 2021. kod 20 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je 4 djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na 2020. To su redom Proizvodnja duhanskih proizvoda (-18,1%), Proizvodnja odjeće (-10,8%), Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-5,3%) te Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (-12,8%).

Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je u 2021. po godišnjoj stopi od 8,2% dok je Rudarstvo i vađenje zabilježilo pad za 2,9%.

Prema izvornim indeksima u prosincu je godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila 6,7%, dok je kumulativni godišnji rast u 2021. iznosio 6,2%. Tijekom 2021. prema podacima DZS-a zabilježen je pad zaposlenosti u industriji (-0,7%) pa je proizvodnost rada u djelatnostima industrije u prošloj godini veća za razmjerno visokih 6,9%.

Prema našim očekivanjima izgledi za ovu godinu ostaju nepromijenjeni s i dalje prisutnim pozitivnim kretanjima. Oporavak inozemne potražnje i učinak niske baze trebali bi nastaviti podržavati solidnu dinamiku oporavka po ipak nešto umjerenijim stopama u odnosu na prošlu godinu.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE