GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja: Prevladavaju negativni rizici

Industrijska proizvodnja: Prevladavaju negativni rizici
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2022 / 10:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u srpnju je u usporedbi s lipnjem bila niža za 1,9%.

S druge strane, u skladu s našim očekivanjima, na godišnjoj razini nastavljen je rast. U odnosu na isti mjesec 2021. obujam industrijske proizvodnje bio je viši za 2,9% (+3,8% u lipnju). Pozitivne godišnje stope rasta obujma industrijske proizvodnje traju kontinuirano od prosinca 2020. Nakon objave trgovine na malo za srpanj, nastavak povoljnih kretanja prvih visokofrekventnih pokazatelja za treće tromjesečje upućuje na solidan gospodarski rast i u razdoblju srpanj-rujan.

Posljedično, u razdoblju siječanj-srpanj prosječna godišnja stopa rasta obujme industrijske proizvodnje iznosila je 2,8%.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema kategorijama GIG-a, Intermedijarni proizvodi niži su za 6,1%, Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 0,7%, dok su Trajni proizvodi za široku potrošnju bili viši za 9,7%, Energija za 3,5% i Kapitalni proizvodi za 1,9%. Prema NKD-u sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u srpnju u usporedbi sa lipnjem porasla je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,6% dok je u Prerađivačkoj industriji i Rudarstvu i vađenju zabilježen pad za 3,3% odnosno za 2,5%.

Na godišnjoj razini, Prerađivačka industrija, koja čini gotovo 84% ukupne industrijske proizvodnje, u srpnju je porasla 1,3% (kalendarski prilagođeni indeksi) što je doprinijelo prosječnoj godišnjoj stopi rasta u prvih sedam mjeseci 2022. godine za 2,6%.

U razdoblju sij.-srp. 2022. kod 15 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je 9 djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na razdoblje sij.-srp. 2021. Najizraženiji pad u promatranom razdoblju bilježe redom Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-18,5%), Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (-20,4%) te Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-12,7%) te Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (-10,2%). Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je po godišnjoj stopi od 5,3% dok je Rudarstvo i vađenje zabilježilo pad za 4,9% u promatranom razdoblju.

Prema izvornim indeksima u prvih sedam mjeseci 2022. godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila je 2,5%. U istom razdoblju, prema podacima DZS-a, broj zaposlenih osoba u industriji pao je za 0,8% pri čemu je proizvodnost rada porasla za 3,3%.

Iako u dosadašnjem dijelu godine bilježi solidnu izvedbu, kretanje obujma industrijske proizvodnje ostaje izloženo, prije svega, negativnim rizicima. Nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba negativno se odražava na oporavak inozemne potražnje zbog ovisnosti pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. Isto tako snažni inflatorni pritisci i problemi u lancima opskrbe djelovat će u negativnom smjeru i umanjivati potencijalna snažnija ostvarenja.


.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE