GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom
POZITIVAN TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom, za više od 8 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u lipnju ojačala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla 8,3 posto.

To je sporiji rast nego u svibnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 15,8 posto, no to je već sedmi mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 17,4 posto, u proizvodnji energije.

S rastom od 14,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 13,9 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 8,3 posto.

Pad na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji intermedijardnih proizvoda, za 7,2 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih šest mjeseci ove godine porasla je 9,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Očekuje se rekordni skok BDP-a u drugom kvartalu

Snažan rast industrijske proizvodnje, potrošnje u maloprodaji i drugih najvažnijih makroekonomskih pokazatelja u travnju, svibnju i lipnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine i najvjerojatnije rekordni.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je nedavno da u drugom tromjesečju očekuje stopu rasta BDP-a od oko oko 18 posto, što je u velikoj mjeri posljedica baznog razdoblja drugog tromjesečja 2020., kad je BDP pao rekordnih 14,4 posto.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE