GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla prvi put nakon gotovo godinu dana

Industrijska proizvodnja porasla prvi put nakon gotovo godinu dana
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 13:03
Autor: RBA analize

ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja porasla gotovo 3 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi rast nakon 11 mjeseci pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u listopadu porasla 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski listopad ojačala 2,8 posto.

Podaci za listopad pokazuju da je zaustavljen negativni trend u industrijskoj proizvodnji, koji je trajao od studenog prošle godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u listopadu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 8,6 posto, u proizvodnji intermedijarnih proizvoda.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je, pak, za 7,9 posto.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je u listopadu za 7,7 posto na godišnjoj razini.

S padom od 2,9 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije skliznula 1,9 posto.

„U prerađivačkoj industriji, koja čini više od 80 posto ukupne proizvodnje, također je u listopadu zaustavljen negativan trend, uz godišnju stopu rasta od 2,9 posto. Kumulativno, od siječnja do listopada, prerađivačka industrija bilježi godišnji pad obujma proizvodnje od 4,5 posto”, ističu analitičari RBA.

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Gospodarstvo u recesiji

Industrijska je proizvodnja bila pod pritiskom i prije izbijanja koronakrize u ožujku ove godine, a tijekom te krize njezin je pad produbljen.

Zbog koronakrize, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju za rekordnih 15,4 posto na godišnjoj razini, a krajem prošloga tjedna DZS je objavio da je u trećem kvartalu pad gospodarstva iznosio 10 posto.

To znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

Očekuje se da će nove restriktivne mjere, uvedene protekloga vikenda kako bi se suzbio drugi val širenja koronavirusa, negativno utjecati na gospodarstvo i u četvrtom tromjesečju ove godine.

„Iako su podaci o kretanju industrijske proizvodnje u listopadu donijeli povratak u pozitivno područje, kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe, i do kraja godine nepovoljno će se odražavati na kretanje industrijske proizvodnje”, navode analitičari RBA.

Procjenjuju da će u idućoj godini uslijediti oporavak industrijske proizvodnje.

No, „niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti, ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ANALIZA - Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem studenoga 2020. godine dosegnuo je 327,8 milijardi kuna, što je 35,3 milijarde kuna više nego na kraju 2019. godine, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 88,6 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
FISKALNA PRAVILA
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da bi odredba o odstupanju od fiskalnih pravila, koja je sada na snazi kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo u koronakrizi, trebala ostati na snazi i cijelu sljedeću godinu.
Njemački izvoz u Kinu zadržao razinu iz 2019.
STABILNO
Njemački izvoz u Kinu zadržao razinu iz 2019.
BERLIN - Njemački izvoz u Kinu prevladao je krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa, oporavivši se tokom 2020. godine, dok je izvoz u SAD teško stradao, izvijestio je u srijedu njemački statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE