GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 12:49
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Hrvatskoj je u ožujku industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom, i to znatno brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje nakon lanjskog pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u ožujku porasla 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak 2020. skočila 9,9 posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže u odnosu na 4,9-postotni rast mjesec dana prije.

Rast od 9,9 posto najveći je od kraja 2016. godine.

Uz to, danas je objavljeno da je u ožujku snažno porastao i promet u trgovini na malo, za rekordnih 14,3 posto na godišnjoj razini.

„U skladu s očekivanjima, snažne pozitivne godišnje stope rasta zabilježene su kod oba pokazatelja, potvrđujući tako nastavak oporavka”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u ožujku na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 18,8 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S rastom od 15,7 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 10,7 posto

Proizvodnja intermedijardnih proizvoda porasla je, pak, za 10,4 posto, a energije za 4,4 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prva tri mjeseca ove godine porasla je 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Posljednji visokofrekventni pokazatelji ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to, poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE