GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 12:49
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Hrvatskoj je u ožujku industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom, i to znatno brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje nakon lanjskog pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u ožujku porasla 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak 2020. skočila 9,9 posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže u odnosu na 4,9-postotni rast mjesec dana prije.

Rast od 9,9 posto najveći je od kraja 2016. godine.

Uz to, danas je objavljeno da je u ožujku snažno porastao i promet u trgovini na malo, za rekordnih 14,3 posto na godišnjoj razini.

„U skladu s očekivanjima, snažne pozitivne godišnje stope rasta zabilježene su kod oba pokazatelja, potvrđujući tako nastavak oporavka”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u ožujku na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 18,8 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S rastom od 15,7 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 10,7 posto

Proizvodnja intermedijardnih proizvoda porasla je, pak, za 10,4 posto, a energije za 4,4 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prva tri mjeseca ove godine porasla je 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Posljednji visokofrekventni pokazatelji ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to, poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE