GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 12:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja pala 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u rujnu porasla 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski rujan skliznula 1,1 posto.

To je već 11. mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,2 posto.

"Unatoč mjesečnom rastu, u rujnu je nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u rujnu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 9,2 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je, pak, za 8,5 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 11,1 posto, a s rastom od 0,8 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda. Proizvodnja energije porasla je, pak, 0,4 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Gospodarstvo u recesiji

Pad industrijske proizvodnje posljedica je recesije izazvane restriktivnim mjerama u svijetu i Hrvatskoj zbog širenja koronavirusa.

Zbog koronakrize, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju za rekordnih 15 posto na godišnjoj razini.

Pad industrijske proizvodnje u trećem tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i pad potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, u srpnju i kolovozu najavljuju pad BDP i u trećem tromjesečju.

A to znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. Tijekom 2021. očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE