GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 12:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja pala 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u rujnu porasla 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski rujan skliznula 1,1 posto.

To je već 11. mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,2 posto.

"Unatoč mjesečnom rastu, u rujnu je nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u rujnu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 9,2 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je, pak, za 8,5 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 11,1 posto, a s rastom od 0,8 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda. Proizvodnja energije porasla je, pak, 0,4 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Gospodarstvo u recesiji

Pad industrijske proizvodnje posljedica je recesije izazvane restriktivnim mjerama u svijetu i Hrvatskoj zbog širenja koronavirusa.

Zbog koronakrize, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju za rekordnih 15 posto na godišnjoj razini.

Pad industrijske proizvodnje u trećem tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i pad potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, u srpnju i kolovozu najavljuju pad BDP i u trećem tromjesečju.

A to znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. Tijekom 2021. očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
STAVOVI
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
BERLIN - Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno, prema analizi Njemačkog gospodarskog instituta (IW) koju prenosi dnevnik „Welt am Sonntag“ u nedjelju.
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE