GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone pokazuje prve znakove oporavka na početku 2020.

Industrija eurozone pokazuje prve znakove oporavka na početku 2020.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su smanjene u siječnju, ali osjetno blaže nego u prethdnom mjesecu, naznačivši mogući oporavak u predstojećim mjesecima, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 1,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 47,9 bodova, izvijestila je londonska tvrtka, neznatno povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti indeksa niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast.

"Godina 2020. počela je u industriji eurozone prvim izdancima oporavka. Najviše ohrabruje stabilizacija knjiga narudžbi, koje su zabilježile najmanji pad od kraja 2018.", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvodnja i nove narudžbe padaju već nekih godinu dana a smanjene su i u siječnju, ali blaže nego na kraju 2019., ističu u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Pad novih narudžbi bio je u siječnju najblaži u više od godinu dana, odražavajući ponajprije tek neznatno smanjenje inozemne potražnje.

Očekivanja rasta proizvodnje naglo su poboljšana u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, konstatira Williamson, izdvajajući "posebno važno poboljšanje očekivanja u Njemačkoj".

Pojačani optimizam "nadovezuje se na našu ocjenu da bi rast gospodarstva eurozone mogao ojačati u idućim mjesecima", dodaje Williamson.

Upozorava ipak na rizike, koji bi mogli narušiti poboljšane izglede, uključujući prijetnju američkih carina i eskalacije trgovinskog rasta, poremećaje u trgovini povezane s breitom i neizvjesnost u pogledu utjecaja korona virusa u Kini na gospodarstvo.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE