GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone pokazuje prve znakove oporavka na početku 2020.

Industrija eurozone pokazuje prve znakove oporavka na početku 2020.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su smanjene u siječnju, ali osjetno blaže nego u prethdnom mjesecu, naznačivši mogući oporavak u predstojećim mjesecima, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 1,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 47,9 bodova, izvijestila je londonska tvrtka, neznatno povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti indeksa niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast.

"Godina 2020. počela je u industriji eurozone prvim izdancima oporavka. Najviše ohrabruje stabilizacija knjiga narudžbi, koje su zabilježile najmanji pad od kraja 2018.", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvodnja i nove narudžbe padaju već nekih godinu dana a smanjene su i u siječnju, ali blaže nego na kraju 2019., ističu u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Pad novih narudžbi bio je u siječnju najblaži u više od godinu dana, odražavajući ponajprije tek neznatno smanjenje inozemne potražnje.

Očekivanja rasta proizvodnje naglo su poboljšana u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, konstatira Williamson, izdvajajući "posebno važno poboljšanje očekivanja u Njemačkoj".

Pojačani optimizam "nadovezuje se na našu ocjenu da bi rast gospodarstva eurozone mogao ojačati u idućim mjesecima", dodaje Williamson.

Upozorava ipak na rizike, koji bi mogli narušiti poboljšane izglede, uključujući prijetnju američkih carina i eskalacije trgovinskog rasta, poremećaje u trgovini povezane s breitom i neizvjesnost u pogledu utjecaja korona virusa u Kini na gospodarstvo.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE