GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indeks ljudskog kapitala objašnjava zašto se Slavonci najčešće iseljavaju

Indeks ljudskog kapitala objašnjava zašto se Slavonci najčešće iseljavaju
POKAZATELJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2019 / 07:31
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U Slavoniji živi petina ukupnog stanovništva zemlje, ali u pet županija te regije koncentrirana je čak trećina svih nezaposlenih.

Taj bi udjel vjerojatno bio i nepovoljniji da mnogi nisu potražili spas u iseljavanju. A kakav je profil nezaposlenog Slavonca? Kada je riječ o životnoj dobi, stanje je slično kao i u ostatku Hrvatske, ali razina obrazovanja onih bez posla u toj najsiromašnijoj regiji, čini se, slabija je nego u drugim dijelovima zemlje, piše Jutarnji list.

- Najmanje 30 posto nezaposlenih osoba ima samo osnovne vještine, dok je takvih u Zagrebu 20 posto, a u Splitskoj županiji 24 posto, stoji u novoj strategiji Svjetske banke za Hrvatsku u razdoblju od 2019. do 2024. godine kojoj je jedan od glavnih ciljeva ulaganje u slabije razvijena područja, stvaranje novih prilika za ljude i općenito, ulaganje u ljudski kapital.

Koliko je za Hrvatsku važno ulaganje u ljude govori i zabrinjavajuća statistika u slučaju još nekoliko socijalnih skupina koje su osuđene na siromaštvo. Većina djece romske nacionalne manjine, koja čini jedan posto populacije, prerano napušta školu. Do srednje škole dođe njih 45 posto, dok je prosjek za ostale zemlje u okruženje čak 85 posto.

Pritom je osobito velik problem kod djevojčica: njih 78 posto rano napusti školu. Samo šest posto Romkinja završi srednju ili fakultet, dok u tome ipak uspije 24 posto muškarca. Žene u Hrvatskoj, općenito, u malo su nepovoljnijem položaju, osobito one manje obrazovane koje žive u ruralnim područjima. Među onima koji su isključeni s tržišta rada žene čine 57,4 posto, a kao razlog tome čak trećina njih navodi brigu o članovima obitelji.

Najčešće nisu u mogućnosti i raditi zbog nedostatka vrtića ili formalne skrbi o djeci, osobito u manje razvijenim područjima zemlje. Pokrivenost vrtićima najveća je u Zagrebu i iznosi 91 posto, a najmanja u Slavoniji gdje se kreće od 13 do 32 posto. Na kraju, i rizik od siromaštva za žene je 32 posto veći nego u slučaju muškaraca.

Njihove mirovine su manje za 32 posto, teže ostvaruju socijalnu pomoć, žive duže i žive same. Problem je utoliko veći što starije žene čine 14 posto populacije. Kao jedan od načina kako aktivirati žensku radnu snagu, Svjetska banka navodi i veće korištenje mogućnosti zapošljavanja na određeno radno vrijeme. Na taj način u Hrvatskoj je zaposleno samo 5,8 posto radne snage, dok je prosjek za EU 30,8 posto.

Prema indeksu ljudskog kapitala za 2018. godinu, a koji govori o tome koliko pojedina zemlja priprema svoje ljude za budućnost, Hrvatska je na ljestvici od 157 zemalja zauzela 35 mjesto. Taj indeks mjeri potencijale ili produktivnost koje će dijete ostvariti kada postane odrasla osoba. U slučaju Hrvatske bit će 72 posto u odnosu na ono što bi moglo biti kada bi sustavi obrazovanja i zdravstva dali svoj maksimum. Veliki prostor za napredovanje, naravno, uočen je u sustavu obrazovanja. Studija pokazuje da dijete u Hrvatskoj ima 10,8 "korisnih" godina školovanja, te da bi još 2,5 godine trebali provesti educirajući se. Taj manjak obrazovanja osobito je velik u slučaju siromašnih učenika. Posljednji rezultati s PISA testova su pokazali da u grupi od 20 posto najsiromašnijih, više od polovice njih do 15 godine nemaju osnovno znanje iz matematike.

Osim obrazovanja, za kvalitetan ljudski kapital ključno je i zdravlje, a izgledi za dug i zdrav život također bi mogli biti malo bolji. Vjerojatnost da će 15-godišnjak doživjeti dob od 60 godina u Hrvatskoj iznosi 91 posto. Najviša razina od 95 posto je u zemljama poput Singapura, Irske, Velike Britanije i Španjolske.

Gledajući ukupni ljudski kapital, u odnosu na ostale usporedive zemlje Hrvatska i ne stoji tako loše. Iza nje su plasirane baltičke zemlje, Mađarska, Slovačka, Bugarska... Međutim, susjedna Slovenija je na visokom 13. mjestu, dok se Srbija smjestila na 26. mjesto. Među europskim zemljama najviše razloga za zadovoljstvo s ulaganjem u ljudski kapital imaju Finska i Irska.

Kako Svjetska banka može pomoći Hrvatskoj da bolje iskoristi svoje ljudske potencijale, da poveća rast ekonomije i osigura ravnomjerniji razvoj zemlje?

U vrlo opsežnoj analizi stanja društva i ekonomije, kao glavni uzrok siromaštva i neujednačenog razvoja zemlje, a time i prepreku razvoju zemlje, Svjetska banka prepoznaje kvalitetu upravljanja, i to na svim razinama.

Zemlja ima 130 strategija, ali među njima je malo poveznica. Ima 576 lokalnih i regionalnih jedinica upravljanja, što je previše za zemlju s četiri milijuna ljudi. Često nedostaje učinkovita koordinacija i suradnja između razina vlasti kojima je problem koherentnost i postavljanje prioriteta.

- Glavne institucionalne slabosti koje treba otkloniti su slabo planiranje, izostanak učinkovite koordinacije i suradnje među ministarstvima i drugim razinama upravljanja, te slab proces upravljanja javnim investicijama, stoji u strategiji. Stoga je jedna od ciljeva povezati nacionalnu i lokalnu razinu upravljanja, s obzirom na to da donošenje odluka na lokalnoj razini poskupljuje uslugu i smanjuje joj kvalitetu.

U procesu stvaranja Nacionalne razvojne strategije 2030. Svjetska banka bi trebala sudjelovati sa svojim analitičkim 'inputom', osigurati praćenje provede planova, kao i primjenu novih metodologija planiranja na osnovi pilot-projekata. Na taj način Vladi bi pomogla da posloži reformsku agendu, da odredi prioritete te da se maksimalno iskoriste sredstva EU nakon 2020. godine.

Tagovi: indeks ljudskog kapitala, Slavonci, Slavonija, nezaposlenost, radno sposobno stanovništvo, iseljavanje iz Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Von der Leyen za europski Mashallov plan za borbu protiv pandemije
STAVOVI
Von der Leyen za europski Mashallov plan za borbu protiv pandemije

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je poziv za masovno ulaganje u proračun EU dok se europski blok suočava sa snažnim negativnim ekonomskim učinkom pandemije koronavirusa.

Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
REAKCIJE
Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci i njihove udruge pohvalili su u subotu vladu za već potvrđeni zakonski paket od 3 milijarde eura koji će ekonomiji pomoći da preživi vrijeme do kraja svibnja u jeku epidemije koronavirusa.
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
NAJAVE
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
ZAGREB - "Ova je kriza pokazala kolika je važnost poljoprivrede i prehrambene industrije u osiguranju dostatnih potreba za naše stanovništvo."
Analitičari: Vlada odmah mora donijeti mjere za razdoblje nakon epidemije
MJERE
Analitičari: Vlada odmah mora donijeti mjere za razdoblje nakon epidemije
ZAGREB - Jurčić: Za koji mjesec Hrvatska će funkcionirati kao prosjačka država. Morat ćemo od drugih prositi novac, hranu, energiju, lijekove i ostalo.
Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a
POMOĆ
Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a
WASHINGTON - Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE