GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike
RAZLIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Imovina britanskih kućanstava sa srednjim i visokim dohotkom porasla je u vrijeme pandemije zahvaljujući procvatu domaćeg tržišta nekretnina i pojačanoj štednji u vrijeme zatvaranja, pokazalo je istraživanje Zaklade Resolution.

Imovina prosječnog britanskog kućanstva porasla je za 7.800 funti zbog viših cijena imovine i, u nešto manjoj mjeri, smanjene svakodnevne potrošnje, i to unatoč najvećem padu gospodarstva u 300 godina, utvrdila je zaklada u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

"Mnoge su obitelji u vrijeme zatvaranja bile prisiljene štedjeti, a ne trošiti, dok su cijene nekretnina nastavile snažno rasti. Broj radnih sati naglo se pak smanjio", rekao je viši ekonomist Resolution Foundationa Jack Leslie.

Najveći postotni rast vrijednosti imovine bilježila su kućanstva "u sredini", čija je neto imovina porasla za devet posto, odnosno za 7.800 funti, na 80.500 funti po odrasloj osobi, potaknuta skokom cijena nekretnina, .

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom cijene nekretnina porasle su 9,9 posto, najviše od 2007. godine, potaknute sniženim porezom na kupnju nekretnina i većom potražnjom za prostranijim kućama, pogodnima za rad od kuće, navodi Reuters.

Imovina najbogatijih 10 posto kućanstava, koju u većem dijelu čine dionice a manje stambene nekretnine no što je slučaj kod kućanstava u medijanu, bilježila je skromniji postotni rast, ali najveće povećanje u apsolutnom izrazu, za 44.000 funti po odrasloj osobi.

Imovina "najmanje bogatih" 30 posto Britanaca povećana je pak u prosjeku za samo 86 funti po odrasloj osobi, utvrdila je zaklada.

Vlada mora pomnije razmotriti mogućnosti oporezivanja povećanja imovine, umjesto sadašnjeg prebacivanja većeg dijela poreznog opterećenja na dohodak i potrošnju, poručuju iz zaklade.

Rezultati istraživanja vjerojatno će zainteresirati i britansku središnju banku koja smatra da bi potrošnja bogatih mogla umjereno potaknuti britansko gospodarstvo.

Istraživanje pobija takva očekivanja, budući da je samo 14 posto anketiranih kućanstava, koja su nešto uštedjela u vrijeme pandemije, priopćilo je da će je „vrlo vjerojatno “ potrošiti.

Njih 35 posto očekuje da će nakon pandemije štedjeti još više, uglavnom zato što su navikli strogo kontrolirati troškove.

Tagovi: Velika Britanija, britansko društvo, bogatstvo
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE