GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku

IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2024 / 12:24
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.

Države članice MMF-a nisu se mogle složiti oko izjave o ratu u Ukrajini i Gazi, zbog čega je ocjena makroekonomske situacije globalne ekonomije pala na ministra financija Saudijske Arabije Mohammeda al-Jadaana, koji je trenutno predsjeda IMFC-om.

“Članovi IMFC-a raspravljali su o makroekonomskom i financijskom učinku ratova i sukoba, uključujući rat u Ukrajini, humanitarnu krizu u Gazi i ometanje plovidbe Crvenim morem. Napominjući da IMFC nije forum za rješavanje geopolitičkih i sigurnosnih pitanja, članovi IMFC-a su priznali da ovi događaji imaju značajan utjecaj na globalno gospodarstvo. Današnje doba ne bi trebalo biti doba ratova i sukoba”, rekao je al-Jadan.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio razgovore u okviru IMFC-a, ministar je rekao da geopolitička fragmentacija svjetskog gospodarstva općenito ima negativne učinke, ali neke zemlje profitiraju od diverzifikacije opskrbnih lanaca, što je dio tog trenda.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da su ovogodišnji proljetni sastanci ministara financija i guvernera banaka zemalja članica MMF-a i Svjetske banke bili usmjereni na jačanje otpornosti globalnog gospodarstva.

“Želimo svijet sa snažnijim rastom i višim životnim standardom. Vijeće koje će biti otpornije na šokove koji će se nastaviti događati", rekla je, pozivajući zemlje da dovrše posao kontrole inflacije, dok u isto vrijeme nastavljaju postavljati financijske rezerve koje su presušile zbog koronavirus pandemija.

U priopćenju ministra financija Saudijske Arabije, među ostalim, stoji da kriza jenjava, gospodarska aktivnost je otpornija od očekivanog, iako ne jednako u svim zemljama ili regijama.

“Srednjoročni izgledi za rast ostaju slabi, s ratovima i sukobima koji dodatno opterećuju globalno gospodarstvo. Izgledi su sada općenito uravnoteženi, ali rizici ostaju", najavio je, spominjući inflaciju, kamatne stope, cijene nekretnina, financijsku stabilnost, fiskalne mjere i geopolitičke krize.

Danas se u Washingtonu sastaje zajednički Odbor za razvoj MMF-a i Svjetske banke, čime će završiti središnji dio proljetnih sastanaka na kojima sudjeluju i ministar financija Klemen Boštjančič te guverner Banke Slovenija, Boštjan Vasle.

Tagovi: imf, mmf, Georgieva, međunarodni monetarni fond, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE