GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IJF: Pritisak na javne financije možda veći nego 90-ih

IJF: Pritisak na javne financije možda veći nego 90-ih
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 10:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske javne financije su zbog epidemije i potresa pred izazovima možda većim nego 1990-ih, a situaciju pogoršava i dugogodišnje neprovođenje bitnih strukturnih reformi i podilaženje parcijalnim interesima, ocjenjuje se u osvrtu Instituta za javne financije (IJF).

"Za razliku od nekoliko zadnjih godina obilježenih smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u, uravnoteženjem proračuna i smanjivanjem stope nezaposlenosti, situacija se odjednom mijenja i stavlja hrvatske javne financije u težak i neugodan položaj", kaže se u članku "Ekonomika javnog sektora u doba korone, autora Vjekoslava Bratića i Josipa Franića s IJF-a.

Premda svaka mjera ima svoju cijenu, a za kvalitetne odluke bilo bi dobro raspolagati svim parametrima za analizu troškova i koristi te procjene fiskalnih učinaka, u izvanrednim okolnostima vlade moraju i izvanredno, odnosno brzo djelovati, smatraju IJF-ovi analitičari.

Dodaju da se situacija i mjere mijenjaju gotovo svakodnevno te se i u Hrvatskoj i u drugim zemljama s vremenom očekuju još izdašnije mjere pomoći gospodarstvu.

U zemljama OECD-a mjere za borbu protiv gospodarskih šteta od epidemije obuhvaćaju mjere protiv zatvaranja poduzeća, smanjenje izloženosti radnika virusu, financijsku podršku bolesnim radnicima i njihovim obiteljima, potpore radnicima u karanteni koji ne mogu raditi kod kuće te pomoć u rješavanju nepredviđenih situacija uslijed potrebe za njegom.

Tu je i financijska podrška osobama koje gube posao ili samostalni dohodak, pomoć tvrtkama u prilagodbi radnog vremena i očuvanju radnih mjesta, financijske potpore tvrtkama pogođenim padom potražnje, mjere za otpuštanje uslijed gospodarskih razloga i pomoć ekonomski nesigurnim radnicima za ostankom u svojim domovima.

Mjere hrvatske vlade koje je dio poduzetnika dočekao "na nož" ne odstupaju bitnije od onoga što poduzimaju druge zemlje, kaže se u članku.

Tako i u Europi u prvom valu mjera prevladavaju odgode plaćanja poreza (npr. u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Španjolskoj i Sloveniji), izuzeća od plaćanja predujma poreza (npr. u Austriji, Češkoj i Njemačkoj) te nekažnjavanje u slučaju kašnjženja poreznih prijava (npr. u Češkoj i Estoniji).

Tek nekolicina europskih zemalja odlučila se na potpuna porezna oslobođenja najugroženijih tvrtki. Mađarska je, primjerice, 80.000 tisuća obrta (pretežno iz uslužnog sektora) oslobodila poreznih obveza, dok su tvrtke iz najugroženijih sektora oslobođene plaćanja doprinosa na plaću radnika do kraja lipnja (s izuzetkom doprinosa za zdravstveno osiguranje). U Grčkoj je do lipnja na snazi oslobođenje od doprinosa na plaću i obustava plaćanja PDV-a dospjelog na kraju ožujka, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo sve tvrtke u maloprodaji, turizmu i industriji zabave oslobodilo plaćanja poreza na imovinu tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Razmjerno je mali broj europskih zemalja smanjio porezne stope. Grčka je, primjerice, za proizvode od vitalne važnosti stopu PDV-a snizila s 24 na 6 posto, Norveška je privremeno smanjila porez na dohodak za četiri posto, a Turska je, u cilju pomoći posebice pogođenom avioprometu, stopu PDV-a za domaće letove snizila s 18 na jedan posto.

Jedna od učestalijih mjera je i ubrzavanje povrata poreza (Rumunjska, Francuska i Belgija), a većina članica EU-a subvencionira troškove plaće zaposlenika u tvrtkama čiji je rad privremeno zabranjen te onih koji zbog zaraženosti ili samoizolacije nisu u mogućnosti obavljati svoj posao. U Danskoj i Nizozemskoj primjerice država subvencionira do 90 posto plaće (ovisno o vrsti ugovora o radu i djelatnosti poslodavca), Češkoj do 80 posto, Latviji do 75 posto, dok u Bugarskoj taj udio iznosi 60 posto.

Znatan broj država omogućuje izravno kreditiranje ugroženih poduzeća putem razvojnih banaka i/ili daje državna jamstva za kredite (Austrija, Češka, Belgija, Danska, Estonija, Njemačka, Finska).

Što se tiče projiciranih iznosa državnih intervencija, oni ovise o razvijenosti pojedine ekonomije i trenutnoj razini javnog duga, ali i o stupnju pogođenosti gospodarskih aktivnosti. Mjere u Njemačkoj su procijenjene na 28,5 posto BDP-a od čega se 24 posto odnosi na državna jamstva, a 4,5 posto na izravne potpore, dok su Cipar i Rumunjska zasad za tu svrhu namijenile tri posto BDP-a, kaže se u članku IJF-ovih analitičara.

Tagovi: javne financije, Institut za javne financije
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni

NEW YORK - Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a izglede procijenila kao stabilne.

Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
PORUKE
Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost Novog dana na televiziji N1. Komentirao je uhićenje Josipe Rimac i ima li ono poveznice s njegovim ministarstvom.
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
PROCJENE
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
WASHINGTON - Većina država Zapadnog Balkana u ovoj godini će zabilježiti značajan manjak javnih prihoda, koji bi u Crnoj Gori mogli pasti skoro osam odsto u odnosu na prošlu, ocijenjeno je iz Svjetske banke.
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
POTPORE
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
ZAGREB - Ta bi se mjera, a ne zakon, odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uvjet bi bio kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE