GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo snizio prognozu rasta njemačkog gospodarstva

Ifo snizio prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 14:00
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za 0,2 posto, objavio je danas münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo.

To je 0,5 postotnih bodova manje od njihove prognoze u siječnju i 0,7 postotnih bodova manje od prosinca. Institut je povisio prognozu rasta za iduću godinu za 0,2 postotna boda na 1,5 posto.

"Suzdržanost potrošača, visoke kamatne stope i rast cijena, vladine mjere štednje i slaba globalna ekonomija trenutačno koče gospodarstvo u Njemačkoj i dovode do nove zimske recesije", procjenjuje Timo Wollmershäuser, voditelj prognoze u Ifu.

Kako je sažeto u priopćenju instituta, gospodarska će se aktivnost ubrzati prema sredini godine, kada će postupno nestajati tereti kamatnih stopa i cijena, a kupovna moć potrošača rasti.

U međuvremenu se očekuju još ohrabrujuće vijesti na tržištu rada. Prema prognozama Ifa, broj zaposlenih će se u odnosu na prošlu godinu povećati za 200.000 na 46,1 milijun ove godine, a sljedeće godine na 46,2 milijuna. Broj nezaposlenih ove će godine porasti za 100.000 na 2,7 milijuna, ali će se sljedeće godine vratiti na 2,6 milijuna.

Inflacija u Njemačkoj ove će godine biti 2,3 posto, nakon što je prošle godine iznosila 5,9 posto. Iduće godine smanjit će se na 1,6 posto, priopćio je zavod.

Manjak javnih financija ove će se godine s prošlogodišnjih 87,4 milijarde eura smanjiti na 76 milijardi eura, a dogodine će iznositi 44,6 milijardi eura.

Izvoz će se ove godine smanjiti za 1,5 posto, ali će se iduće godine povećati za 3,4 posto, dodaju iz zavoda.

Njemačka je prošlu godinu zaključila s padom BDP-a od 0,3 posto. Prema sezonski prilagođenim podacima, njemačko gospodarstvo smanjilo se za 0,1 posto. U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je, prema prilagođenim podacima, na tromjesečnoj razini pao za 0,3 posto.

Tagovi: ifo, njemačka, ekonomija, bdp
PROČITAJ I OVO
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE