GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u rujnu unatoč novom valu zaraze

Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u rujnu unatoč novom valu zaraze
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 14:03
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u rujnu peti mjesec zaredom, unatoč novom valu zaraze koronavirusom, potvrđujući oporavak gospodarstva od šokova pretrpljenih u prvoj polovini godine, pokazalo je u četvrtak izvješće instituta Ifo.

Ifo-v indeks poslovne klime u rujnu je uvećan na 93,4 boda, s naniže revidiranih 92,5 bodova u kolovozu. Time je dosegnuo najvišu razinu od veljače kad je iznosio 95,9 bodova.

„Njemačko se gospodarstvo stabilizira unatoč porastu broja novozaraženih”, rekao je u priopćenju predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Indeks koji mjeri ocjenu aktualnog stanja u poslovanju porastao je u rujnu za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 89,2 boda,

Kompanije su ponovo ocijenile da se njihova poslovna situacija poboljšala u odnosu na prethodni mjesec, objasnio je Fuest.

Njemačko se gospodarstvo u drugom tromjesečju smanjilo 9,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje, pogođeno naglim padom potrošnje kućanstava, investicija i trgovine u punom jeku pandemije koronavirusa.

Kako bi ublažila posljedice koronakrize, vlada je od ožujka uvela izdašne programe pomoći i poticajnih mjera, koje je financirala rekordnim novim zaduživanjem, podsjeća Reuters.

Mjere su očigledno urodile plodom, budući da se raspoloženje poslovnih čelnika u sektoru proizvodnje značajno poboljšalo, prema Ifo-ovom istraživanju.

Drugačija je situacija u sektoru usluga, gdje je ozračje pogoršano prvi puta u pet mjeseci. Ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe rekao je da je, zbog porasta broja novozaraženih u proteklim tjednima, poslovna klima ponovo pogoršana u sektoru turizma i hotelijerstva.

U Ifo-u sada za treći kvartal prognoziraju rast njemačkog gospodarstva za 6,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, rekao je Wohlrabe, dodajući ipak da u četvrtom kvartalu vjerojatno usporiti na 2,8 posto.

Ifovi podaci pokazali su da je lakši dio oporavka završio budući da broj novozaraženih raste i u važnim trgovinskim partnerima njemačkih proizvođača, rekla je glavna ekonomistica njemačke razvojne banke KfW Fritzi Koehler-Geib.

„Zdravstvene mjere, kao i gospodarske, moraju se sada fokusirati na stvaranje uvjeta koji će omogućiti da se poboljšanje u gospodarstvu nastavi zadovoljavajućim tempom i nakon očekivanog rekordnog rasta BDP-a u trećem tromjesečju", poručila je Koehler-Geib.

Tagovi: poslovna klima u Njemačkoj, Ifo institu, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE