GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo institut: Delta soj ozbiljna opasnost za ekonomiju

Ifo institut: Delta soj ozbiljna opasnost za ekonomiju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 13:33
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Delta soj koronavirusa mogao bi nanijeti ozbljnu štetu gospodarstvu zbog opetovanog rasta broja novozaraženih, upozorio je Institut za ekonomska istraživanja Ifo.

“Delta soj ozbiljna je opasnost za njemačko gospodarstvo,” rekao je čelnik Ifo instituta Clemens Fuest u intervjuu za novinski portal T-online, objavljen u nedjelju.

Sve neće biti izgubljeno ako broj zaraženih ponovo poraste zbog novog soja, ali gospodarski oporavak bit će odgođen, posebno u sektorima kojima je pandemija već nanijela veliku štetu, poput putovanja, restorana i maloprodaje.

“U tom bi nas slučaju čekala teška jesen”, upozorio je Fuest.

Udio zaraženih delta sojem u Njemačkoj gotovo je udvostručen u prvom tjednu lipnja, na 6 posto, prema podacima Instituta Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti.

U Britaniji taj soj sada dominira, unatoč bržoj kampanji cijepljenja nego u Njemačkoj, i vlada je odlučila odgoditi ublažavanje mjera suzbijanja zaraze.

Kriza još nije završila, upozorio je čelnik njemačkog ekonomskog instituta.

Da nije bilo pandemije, gospodarstvo bi bilo poraslo u proteklih godinu i pol dana, naglasio je Fuest. “Umjesto toga, mi smo u tom razdoblju nagomilali ogroman dug”, rekao je.

Posljedice pandemije osjećat ćemo još dugo, dodao je.

Ifovi ekonomisti nedavno su snizili procjene rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini na 3,3 posto, upućujući na probleme s lancima nabave čipova s ishodištem u Kini, važne za autoindustriju.

U institutu procjenjuju da bi gospodarstvo moglo dosegnuti predpandemijsku razinu početkom sljedeće godine.

Tagovi: Ifo institut, delta soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE