GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena

Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
PRODUKTIVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 11:32
Autor: SEEbiz
BERLIN - Tehnički napredak postignut digitalizacijom u prvim godinama novog milenija doveo je do rasta produktivnosti u njemačkoj industriji s određenim vremenskim odmakom, napominje njemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo.

Slično tome, vjerojatno će proći nekoliko godina prije nego što učinci novog porasta digitalizacije koji je donio Covid-19 na produktivnost budu vidljivi.

„Tvrtkama treba vremena da prilagode svoje proizvodne procese. Nova tehnologija se uvodi postupno, a ne preko noći. To znači da iako je teoretski moguće odmah povećati produktivnost, u praksi se to događa nakon nekog vremena“, rekao je Robert Lehmann iz Ifo instituta.

Podsjetio je da su se digitalne tehnologije zamjetnije počele širiti početkom trećeg tisućljeća, dodavši da je produktivnost u promatranim gospodarskim sektorima porasla tek potkraj prvog desetljeća.

Digitalizacija je napravila novi iskorak zbog pandemije covida-19, pri čemu su se mnogi radni procesi promijenili gotovo do neprepoznatljivosti. "Slično kao i u prvom valu digitalizacije, vjerojatno će proći nekoliko godina dok ne bude zamjetan porast produktivnosti", očekuje istraživač s münchenskog instituta.

Broj ljudi koji koriste mobitele, internet i širokopojasne veze počeo je rasti 2000. godine, ali to nije bilo popraćeno nikakvim mjerljivim promjenama u ukupnoj produktivnosti. "Mnogim je tvrtkama bilo teško procijeniti koje nove tehnologije imaju smisla usvojiti", rekao je Lehmann, dodajući da je to rezultiralo troškovima za tvrtke.

Osim toga, implementacija novog softvera zahtijevala je podučavanje zaposlenika kako ga koristiti, što je izazvalo troškove obuke. Istovremeno, postojeće vještine zaposlenika su zastarjele. Tvrtke su također morale promijeniti svoje proizvodne faktore i tijekove rada, a na kraju, ali ne manje važno, trebalo im je vrijeme za postavljanje nove infrastrukture, poput online platformi. Investicije su se stoga prvo morale planirati i provesti prije nego što se produktivnost mogla povećati.

Rezultati studije bit će korisni za davanje preporuka o tome kako ubrzati proizvodne dobitke digitalizacije. "U budućnosti bi lakši pristup rizičnom kapitalu mogao pomoći mnogim tvrtkama da izvuku financijska sredstva, što bi zauzvrat proširilo mogućnosti za istraživačke i razvojne aktivnosti", smatra Lehmann.

Slično tome, porezni poticaji mogu pomoći u pokrivanju troškova istraživanja i obuke. Postoji i mogućnost produljenja financiranja rada na daljinu ili hibridnog rada. U kombinaciji s dodatnim ulaganjem u širenje širokopojasne mreže, to bi moglo omogućiti potpuno iskorištavanje potencijala produktivnosti novih tehnologija u sljedećih nekoliko godina.

Tagovi: digitalizacija, produktivnost, Ifo institut
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE