GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZO uzeo zajam od dvije milijarde kuna

HZZO uzeo zajam od dvije milijarde kuna
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 09:56
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Pad prihoda i veći troškovi zbog epidemije koronavirusa prisilili su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da uzme zajam od 2 milijarde kuna, piše u petak Jutarnji list.

Nepredviđeni troškovi HZZO-a stvorili su se na više "frontova", tako da su za samoizolacije do sada isplatili 13,2 milijuna kuna, a po 40 milijuna kuna dosadašnji su troškovi bolničkih liječenja osoba oboljelih od Covida-19. Ipak najveća stavka su testiranja koja su do sada iz HZZO-a izbila čak 120 milijuna kuna.

S druge strane, prihodi od doprinosa su, zbog otkaza i smanjenja plaća, pali: samo u travnju, u odnosu na ožujak prošle godine, manji su za čak 413 milijuna kuna, a sličan se manjak očekuje i za svibanj. Koliki bi pad prihoda mogao biti do kraja godine još se ne zna, no da bi održao sadašnju razinu prava pacijenata bez obzira na smanjenje HZZO je uzeo zajam od čak dvije milijarde kuna od Ministarstva financija.

"Važno je naglasiti da smanjenja prava neće biti, ni što se tiče skupih lijekova, ni bolovanja, ni rodiljnih naknada i ostalih", kaže Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Ravnatelj Vukelić kaže da koronakriza predstavlja nepredviđenu situaciju koja za sobom vuče nepredviđene troškove. S obzirom na lošije punjenje proračuna HZZO-a, ali i ostalih troškova, napravljena je projekcija koliki bi mogli biti uupni troškovi do kraja godine.

"Prihod od doprinosa u travnju smanjen je za 413 milijuna kuna u odnosu na ožujak ove godine. HZZO je zbog toga izvršio korekciju financijskog plana na poziciji 'prihodi od doprinosa' za iznos od 2 milijarde kuna minusa uz istovremeno otvaranje pozicije 'primici od zaduživanja' u istom iznosu, a sve temeljem izmjena Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2020. godinu koji je nedavno usvojen u Saboru. Navedeno znači da financijski plan HZZO-a za ovu godinu ostaje nepromijenjen te i dalje iznosi oko 27,5 milijardi kuna. Stoga će se i dalje redovno financirati javno-zdravstvena zaštita i novčane naknade bez ikakvih poremećaja", pojašnjava Vukelić.

Što se tiče zajma od dvoje milijarde kuna, hoće li se do kraja iskoristiti ili ne odvisi o daljnjem razvoju situacije. Naime, ako se ne potroši do kraja, novac će biti vraćen, piše u petak Jutarnji list.

Tagovi: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, HZZO, Lucijan Vukelić
PROČITAJ I OVO
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
UPOZORENJE
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
NORMALIZACIJA
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
LONDON - Industrija eurozone pokazala je lipnju jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazalo je u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji
POTPORA
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji

STOCKHOLM - Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz
PROGNOZE
ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz

ZAGREB - Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta.

Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
UPOZORENJE
Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
ZAGREB - Poduzetnici su sa strepnjom i nadom iščekivali objavu Vlade RH o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta, a kada se to napokon dogodilo, dočekao ih je hladan tuš. Ne samo zato što je riječ o mjerama uz koje mnogi poduzetnici neće uspjeti preživjeti, nego i stoga što je ovo još jedno pogaženo obećanje Vlade RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE