GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP traži pomoć gospodarstvu zbog rasta cijene struje

HUP traži pomoć gospodarstvu zbog rasta cijene struje
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 18:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je u petak donošenje novog paketa mjera pomoći gospodarstvu zbog enormnog rasta cijene električne energije.

Poslodavci predlažu četiri mjere - ograničenje cijene električne energije na do 150 eura/MWh za sve gospodarske subjekte u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. prosinca 2023., privremeno ukidanje (od 1.8. 2022. do 31.12. 2023.), odnosno trajno smanjenje mrežarine i trošarine, razmatranje privremenog smanjenja naknade za obnovljive izvore energije te smanjenje osnovice poreza na dobit za iznos povećanja troška električne energije poduzetnika u odnosu na 2021. godinu.

"Unatoč daljnjem poskupljenju energenata i pogoršavanju stanja u gospodarstvu, Hrvatska još nije proširila prvotni paket mjera donesen u veljači, posebice vezano uz značajno poskupljenje električne energije koja je za većinu poslodavaca primarni energent u poslovanju", navode iz HUP-a te poručuju kako poslovni sektor očekuje daljnje intervencije jer više nije u mogućnosti samostalno iznijeti dodatna poskupljenje energenata.

Poslodavci upozoravaju da bi, ukoliko Vlada ne bi djelovala u cilju ublažavanja rasta cijena električne energije, ugroženo bilo ne samo poslovanje pojedinačnih poduzeća nego i rast cjelokupnog gospodarstva.

Dobar dio poduzeća, kako navode iz HUP-a, već je najavio da će zbog značajnog povećanja troškova morati odustati od planiranih investicija, što za sobom vuče i zaustavljanje novog zapošljavanja, a pridoda li se tome i očekivani pad osobne potrošnje i izvoza uslijed rasta cijena, može se očekivati značajan udar na cjelokupnu ekonomsku aktivnost.

"Bez intervencije Vlade poduzetnici će biti primorani na značajno povećanje cijena svojih proizvoda i usluga što će, u uvjetima galopirajuće inflacije, dodatno i značajno utjecati na opću stopu inflacije", istaknuli su iz HUP-a.

Predlažu stoga mjere koje, kako navode, ne zahtijevaju bilo kakva izravna davanja iz proračuna.

Gospodarstvo je spremno investirati u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore, no potrebno je urediti zakonodavne okvire unutar koji će biti dovoljno poticajno za poduzetnike, istaknuli su iz HUP-a napominjući kako je važno smanjiti pritisak kojem su poslovni subjekti svakodnevno izloženi, a što je moguće kroz smanjenje izravnih troškova.

Kao dugoročnu mjeru HUP podržava pokretanje natječaja prvenstveno za bespovratna sredstva, te posredno pristup financijskim instrumentima, uz otklanjanje nedostatka i izazova u prijavi na iste. Potrebno je, kako su kazali, pojednostavniti prijavu, kao i prilagoditi uvjete provedbe.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, cijene energije, Damir Zorić
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE