GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Potrebna prilagodba poslovanja ako se želi izbjeći pad i recesija

HUP: Potrebna prilagodba poslovanja ako se želi izbjeći pad i recesija
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 17:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca u petak su komentirajući najnovije podatke o inflaciji, istaknuli kako će biti potrebna prilagodba poslovanja u svim segmentima gospodarstva želi li se izbjeći pad ekonomske aktivnosti i recesija.

DZS je danas objavio da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu u odnosu na srpanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine skočile 12,3 posto. Tako je inflacija od rekordnih 12,3 posto zabilježena drugi mjesec zaredom.

Poslodavci primjećuju da je rast potrošačkih cijena u kolovozu dijelom ublažen ograničavanjem cijena goriva za osobna prijevozna sredstva, dok bi vladin jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, trebao djelovati na ublažavanje rasta cijena za potrošače u mjesecima koji sljede.

Međutim, i dalje se, kažu poslodavci, očekuje da će na godišnjoj razini stopa rasta potrošačkih cijena biti dvoznamenkasta, a izraženije usporavanje se očekuje tek u drugom dijelu iduće godine.

"To znači da će biti potrebna prilagodba poslovanja u svim segmentima gospodarstva u nadolazećem razdoblju ukoliko se želi izbjeći pad ekonomske aktivnosti i posljedična recesija", istaknuli su iz HUP-a.

Smatraju da je vladin paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata dobrodošla pomoć, iako u ovom trenutku nedostatna za mnoge dijelove gospodarstva.

Samo manji dio tog paketa usmjeren je poduzetnicima, dok i dalje pažljivo pratimo utjecaj mjere oko ograničenja cijena osnovnih prehrambenih namirnica, koji može izazvati poremećaje na tržištima, kažu poslodavci.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber važnim naglašava potrebu zajedničkog djelovanja vlade i poslovne zajednice kako bi se u što je moguće većoj mjeri ublažio cjenovni pritisak na gospodarstvo te moguće negativne posljedice na ekonomski rast i standard građana.

"Zbog rasta ulaznih troškova, prvenstveno enormnog povećanja cijena energenata, većina će poduzeća ostvariti znatno lošije rezultate nego što je to bilo očekivano na početku godine", kaže Weber.

Dodaje kako takav rast troškova nije moguće u potpunosti prevaliti na cijene finalnih proizvoda i usluga, pa je nemali broj poduzeća prema anketi HUP-a već najavio da će u ovoj godini odustati od planiranih investicija. Neki pak, kazala je, idu toliko daleko da strahuju od otpuštanja ili čak gašenja proizvodnje, jer već sad rade s ogromnim gubitcima.

"Ipak, s obzirom na pokazanu otpornost u koronakrizi i brzi oporavak nakon nje, visoka su očekivanja da će hrvatski poslovni sektor, uz adekvatnu reakciju države, i u ovoj situaciji pokazati svoju snagu i zadržati se na uzlaznoj putanji ekonomskog rasta", istaknula je Weber.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Irena Weber, recesija
PROČITAJ I OVO
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
PRORAČUN
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
DUBROVNIK - Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87,2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE