GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Potrebna prilagodba poslovanja ako se želi izbjeći pad i recesija

HUP: Potrebna prilagodba poslovanja ako se želi izbjeći pad i recesija
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 17:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca u petak su komentirajući najnovije podatke o inflaciji, istaknuli kako će biti potrebna prilagodba poslovanja u svim segmentima gospodarstva želi li se izbjeći pad ekonomske aktivnosti i recesija.

DZS je danas objavio da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu u odnosu na srpanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine skočile 12,3 posto. Tako je inflacija od rekordnih 12,3 posto zabilježena drugi mjesec zaredom.

Poslodavci primjećuju da je rast potrošačkih cijena u kolovozu dijelom ublažen ograničavanjem cijena goriva za osobna prijevozna sredstva, dok bi vladin jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, trebao djelovati na ublažavanje rasta cijena za potrošače u mjesecima koji sljede.

Međutim, i dalje se, kažu poslodavci, očekuje da će na godišnjoj razini stopa rasta potrošačkih cijena biti dvoznamenkasta, a izraženije usporavanje se očekuje tek u drugom dijelu iduće godine.

"To znači da će biti potrebna prilagodba poslovanja u svim segmentima gospodarstva u nadolazećem razdoblju ukoliko se želi izbjeći pad ekonomske aktivnosti i posljedična recesija", istaknuli su iz HUP-a.

Smatraju da je vladin paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata dobrodošla pomoć, iako u ovom trenutku nedostatna za mnoge dijelove gospodarstva.

Samo manji dio tog paketa usmjeren je poduzetnicima, dok i dalje pažljivo pratimo utjecaj mjere oko ograničenja cijena osnovnih prehrambenih namirnica, koji može izazvati poremećaje na tržištima, kažu poslodavci.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber važnim naglašava potrebu zajedničkog djelovanja vlade i poslovne zajednice kako bi se u što je moguće većoj mjeri ublažio cjenovni pritisak na gospodarstvo te moguće negativne posljedice na ekonomski rast i standard građana.

"Zbog rasta ulaznih troškova, prvenstveno enormnog povećanja cijena energenata, većina će poduzeća ostvariti znatno lošije rezultate nego što je to bilo očekivano na početku godine", kaže Weber.

Dodaje kako takav rast troškova nije moguće u potpunosti prevaliti na cijene finalnih proizvoda i usluga, pa je nemali broj poduzeća prema anketi HUP-a već najavio da će u ovoj godini odustati od planiranih investicija. Neki pak, kazala je, idu toliko daleko da strahuju od otpuštanja ili čak gašenja proizvodnje, jer već sad rade s ogromnim gubitcima.

"Ipak, s obzirom na pokazanu otpornost u koronakrizi i brzi oporavak nakon nje, visoka su očekivanja da će hrvatski poslovni sektor, uz adekvatnu reakciju države, i u ovoj situaciji pokazati svoju snagu i zadržati se na uzlaznoj putanji ekonomskog rasta", istaknula je Weber.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Irena Weber, recesija
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE