GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Odlično što BDP raste, ali...

HUP: Odlično što BDP raste, ali...
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u osvrtu na rast BDP-a u prvom tromjesečju istaknula da pozitivni pokazatelji bude optimizam za nastavak godine, ali da inflacija, značajno usporavanje rasta prometa od trgovine i pad industrijske proizvodnje pozivaju na oprez.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju kada je BDP skočio 9,7 posto, ali i četvrti uzastopni kvartal kako se gospodarstvo oporavlja.

Iz HUP-a navode kako je uoj nastavila bilježiti visoke stope rasta unatoč određenim izazovima, prvenstveno u vidu pojačanih inflatornih pritisaka.

Pritom je, kažu iz HUP-a, zabilježeno određeno ubrzanje u odnosnu na prethodno tromjesečje, s obzirom da je prema sezonski prilagođenim podacima realni BDP ostvario stopu promjene od 2,7 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2021., dok je prema istim podacima u odnosu na isto tromjesečje 2021. bio realno veći za 6,7 posto.

S tom stopom rasta na kvartalnoj razini nalazimo se pri samom vrhu zemalja članica EU za koje su dostupni podaci, što je, kažu poslodavci, posebno zanimljivo s obzirom na određena usporavanja u nekim zemljama, uključujući SAD koje su u prvom tromjesečju ostvarile negativnu stopu rasta u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na godišnjoj razini, Hrvatska također raste brže od prosjeka EU-a i eurozone, što dodatno pokazuje da rekordna stopa rasta ostvarena u 2021. nije samo posljedica niske baze, odnosno oporavka od dubokog pada uzrokovanog pandemijom covid-19, nego da su se uspostavili određeni temelji za održivi gospodarski rast.

"Ostaje za vidjeti koliko će oni biti ugroženi uslijed eskalacije sukoba u Ukrajini i pratećih sankcija Rusiji, odnosno uslijed značajnijeg rasta cijena u svim segmentima - od energenta, sirovina, materijala i prijevoza pa do osnovnih prehrambenih proizvoda", ističe HUP u komentaru.

Poslodavci navode i kako su u prvom tromjesečju na godišnjoj razini rasle gotovo sve kategorije BDP-a, kako na rashodnoj tako i na prihodnoj strani.

To je, kažu, većim dijelom bilo razvidno i na temelju ranije dostupnih pokazatelja, s obzirom da je u prvom tromjesečju rastao i obujam građevinskih radova što se ogleda i u rastu investicija kao komponente BDP-a.

Osim toga ostvaren je i rast prometa u trgovini na malo, ali i zaposlenosti i nominalnih plaća, što je vidljivo i u porastu osobne potrošnje, dok je rast industrijske proizvodnje sugerirao da će se ostvariti i rast robnog izvoza.

Potpuno otvaranje gospodarstva omogućilo je i pojačani dolazak turista što se ogleda i u rastu izvoza usluga u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, kažu u HUP-u naglašavajući kako posebno ohrabruje ubrzavanje rasta investicija, što je, kako navode, vrlo vjerojatno posljedica korištenja EU sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Poslodavci ističu i kako ostvarena međugodišnja stopa rasta bruto dodane vrijednosti (BDV) u iznosu od 6,3 posto dodatno potvrđuje doprinos ekonomskom rastu gotovo svih djelatnosti, s time da se najizraženiji rast na godišnjoj razini bilježi u uslužnim djelatnostima - trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje te djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

"Iako ovi pokazatelji daju određenu dozu optimizma za nastavak godine, zabilježene stope inflacije na početku drugog tromjesečja uz značajno usporavanje rasta prometa od trgovine na malo, kao i pad industrijske proizvodnje već u ožujku, pozivaju na oprez", ističu iz HUP-a.

Za sada su, kako navode, prognoze ekonomskog rasta u ovoj godini pozitivne - u prosjeku oko 3 posto, ali je jasno da su izazovi s kojima će se gospodarstvo morati suočiti u ovoj godini značajni te je zbog svekolike neizvjesnosti teško dati precizne prognoze.

"Očekujemo da će Vlada djelovati na smanjivanje tih izazova, ne samo kratkoročnim mjerama za ublažavanje rasta cijena, nego i da će iskoristiti ovo razdoblje ekonomskog rasta uz potporu EU fondova kao priliku za značajnu reformu rashodne strane proračuna koja će onda omogućiti daljnja porezna i neporezna rasterećenja što će otvoriti prostor za i dodatni gospodarski rast", zaključuje se u komentaru.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, hrvatski BDP, inflacija, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
SIGNALI
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
FRANKFURT - Sentiment među njemačkim izvoznicima blago se pogoršao u lipnju.
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
PLAĆE
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
BERLIN - Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, pišu mediji.
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, nakon rasta u travnju, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom svibnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1,2% ili 18.969 osoba.
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
SRBIJA-MMF
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
BEOGRAD – Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI), saopštila je danas Narodna banka Srbije.
Rekordna inflacija u BiH
CIJENE
Rekordna inflacija u BiH
SARAJEVO - Prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija u BiH dostigla je brojku od 14,4 posto, što je najviše u historiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE