GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsko tržište rada vapi za ozbiljnim reformama

Hrvatsko tržište rada vapi za ozbiljnim reformama
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2019 / 08:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema preliminarnim podacima DZS-a o kretanju aktivnog stanovništva RH (temeljeni na Anketi o radnoj snazi) u drugom ovogodišnjem tromjesečju broj zaposlenih osoba zabilježio je rast od skromnih 0,4% u odnosu na isto razdoblje 2018. dosegnuvši 1,678 milijuna dok je broj nezaposlenih smanjen za 28 tisuća osoba odnosno 20,6%. 

Ovakva kretanja posljedično su se odrazila i na agregat aktivnog stanovništva koje je u istom promatranom razdoblju iznosio 1,786 milijuna.

Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je niži za 11 tisuća osoba odnosno 0,6% dok je na godišnjoj razini broj aktivnih niži za 21 tisuća osoba ili 1,2%. Potonje je posljedica razmjerno većeg smanjenja broja nezaposlenih osoba u odnosu na relativno manji porast zaposlenih. Preliminarni podaci također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosio 1,734 milijuna. Uz povećanje na tromjesečnoj razini za 8 tisuća ili 0,5%, broj osoba u kategoriji neaktivnog stanovništva je na godišnjoj razini bio viši za 9 tisuća (%2B0,5%). Pri tome je u drugom tromjesečju broj aktivnog stanovništva tek za 52 tisuće.

Posljedično spomenutim kretanjima, radno sposobno stanovništvo (15 ) spustilo se na nove rekordno niske razine (3,520 milijuna) potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od kraja 2008. Naime, u odnosu na prvo tromjesečje 2019. broj radno sposobnih niži je za 3 tisuće (-0,1%) te je na godišnjoj razini zabilježio pad za 13 tisuća (-0,4%). Tako nepoželjan trend kretanja statistički je rezultirao stopom aktivnosti koja se u drugom ovogodišnjem tromjesečju spustila na 50,7%. U istom promatranom razdoblju stopa nezaposlenosti je uz pad za 1,5pb u odnosu na isto tromjesečje godine ranije iznosila 6% (-1,6pb u odnosu na prethodno tromjesečje).

Unatoč padu nezaposlenosti i skromnom ratu zaposlenosti, relativno niska razina stope aktivnosti te stope zaposlenosti (47,7% u drugom tromjesečju 2019.) jasno nalažu kako su za ozbiljnija i dugotrajnija poboljšanja na tržištu rada potrebni konkretniji reformski zahvati ne samo na tržištu rada nego i kroz reformu obrazovnog sustava u svrhu smanjivanja neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom. Pri tome dodatan uteg dolazi i od pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva.

Tagovi: tržište rada, zapošljavanje, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto.
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
SNAGA
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
LONDON - Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijelu planetu, a mnoge zemlje zavise o kupovnoj moći njenih stanovnika.
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020.
Tabaković: Srbija privukla 55% svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu
SDI
Tabaković: Srbija privukla 55% svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu
BEOGRAD – Strana direktna ulaganja u Srbiju iznosila su prošle godine rekordnih 3,8 milijardi evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE