GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsko tržište rada pod pritiskom sigurnog turističkog podbačaja

Hrvatsko tržište rada pod pritiskom sigurnog turističkog podbačaja
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 10:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je podatke o kretanju (ne)zaposlenosti u mjesecu ožujku.

Prema navedenim podacima, registrirana stopa nezaposlenosti iznosila je 8,6%. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba na kraju ožujka bio je veći za 5.484 osobe (4,0%) u odnosu na veljaču dok se aktivno stanovništvo u istom razdoblju povećalo za 4.769 osoba (0,3%). Rezultat je posljedično doveo do povećanja registrirane stope nezaposlenih na mjesečnoj razini. Naime, registrirana stopa nezaposlenosti predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo koje je u ožujku iznosilo 1,659 milijuna.

Na godišnjoj razini nastavljen je blago pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti u ožujku bila za 0,3 postotnih bodova niža u usporedbi sa onom iz ožujka 2019. godine. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je pada broja nezaposlenih uz usporedan porast broja aktivnog stanovništva. Međutim, godišnja stopa broja nezaposlenih nije se nastavila smanjivati po dvoznamenkastim stopama kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Zabilježena godišnja stopa pada broja nezaposlenih u ožujku je iznosila -1,6%. Zadnja godišnja promjena ispod 2% zadnji puta je evidentirana u prvoj polovici 2014. godine. Broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 1,5%.

Unatoč naizgled povoljnim uvjetima na tržištu rada, ostaje činjenica kako je zaposlenost i dalje uvelike određena sezonskim kretanjima (prvenstveno se misli na poslove vezane uz turizam) koja će ove godine zasigurno doživjeti veliki šok.

Naime, godina pred nama donijeti će značajno lošije rezultate u turizmu u usporedbi sa godinama iza nas. Pod utjecajem gospodarskih problema koji su se proširili na područje cijele Europe, očekujemo snažan pad dolazaka i noćenja u predsezoni a i u ostatku godine što će se direktno negativno odraziti na hrvatsko tržište rada.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, hrvatski turizam, Hrvatski zavod za zapošljavanje,nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE